Mijn baby blijft hoesten – deel 1

Als je baby verkouden is, kan hij ook gaan hoesten. Op zich is dat geen probleem, maar het is wel vervelend voor je kindje als de hoest aan blijft houden en maar niet voorbij gaat. Het kan zelfs zo zijn dat je kindje zichzelf wakker hoest, waardoor hij niet goed kan slapen. We hebben het al eerder gehad over de eerste verkoudheid, maar nu gaan we het kort hebben over hoesten.

Bas begon dit weekend te hoesten en dat hoesten ging maar niet over. Als hij in zijn bedje lag, viel hij al moeilijker in slaap door het hoesten. En als hij dan eenmaal sliep, hoestte hij zichzelf weer snel wakker. Tijd om er wat aan te gaan doen dus! Maar eerst moet je weten wat voor soort hoest je kindje heeft.

Welke soort hoest heeft je kindje?

Er zijn meerdere soorten hoesten die je kindje kan hebben. Op zich is hoesten een nuttige functie en reflex van het lichaam. Het is een reactie op een prikkel in de luchtwegen en het zorgt ervoor dat de longetjes en luchtwegen van je kindje schoon blijven. Het hoesten wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheid of een griepje.

Een kort overzicht van de verschillende soorten hoesten die er zijn:

Droge hoest

Bij een droge hoest, ook wel een kriebelhoest of prikkelhoest genoemd, hoest je kindje geen slijm op. De hoest ontstaat door een prikkeling van de bovenste luchtwegen. Bij deze vorm krijgt je kindje vaak ’s nachts een ‘blaffende’ hoest, waardoor het slapen moeilijker gaat. Een droge hoest heeft geen nuttige functie en duurt meestal een paar dagen.

Vastzittende hoest

Een vastzittende hoest lijkt heel erg op een droge hoest, met als verschil dat er wel slijm is, maar dat dat vast zit. Dit houdt in dat er een verstoring is van het slijmtransport en dus dat de longen en luchtwegen zichzelf niet goed kunnen reinigen.

Productieve hoest

Bij een productieve hoest heeft je kindje last van slijm, maar wordt dit slijm wel opgehoest. Het slijm wordt geproduceerd door ontstoken slijmvliezen. Als het opgehoeste slijm helderwit van kleur is, zijn de slijmvliezen licht ontstoken. Als het slijm groenachtig geel is, is er sprake van een ernstige ontsteking. Een productieve hoest moet gestimuleerd worden, omdat hiermee de longen en luchtwegen zichzelf proberen te reinigen. Het is dus goed dat dit slijm opgehoest wordt.

Kinkhoest

Iets waar bezorgde ouders snel aan kunnen denken, is dat je kindje kinkhoest heeft. Maar wat is kinkhoest eigenlijk?

Kinkhoest is een ziekte van de bovenste luchtwegen. Het begint met het stevige hoesten, net zoals dat bij een stevige verkoudheid begint. Je kindje heeft dan langdurige en hevige hoestbuien. Na twee weken ontwikkeld het ziektebeeld zich en ontstaan er hevige, plotseling opkomende hoestbuien, waarbij je kindje helder, taai slijm opgeeft. Soms kan je kindje hier zelfs van overgeven. Een hoestbui eindigt dan ook met een lang gierende inademing, om de zuurstof weer aan te vullen. Voor kleine kindjes zijn deze hoestbuien erg benauwend en uitputtend, waardoor ze ook geen kracht meer hebben om te drinken.

Kinderen worden in hun eerste levensjaar vier keer tegen kinkhoest ingeënt, wat de kans op kinkhoest aanzienlijk verkleint. Maar er is altijd een kans dat je kindje dit toch heeft. Als je twijfelt, vertrouw dan op je eigen instinct en raadpleeg de huistarts!

Maar wat kun je tegen het hoesten doen?

Morgen zullen we hier een artikel plaatsen met alle middeltjes en tips tegen het hoesten. Tot morgen dus!

Eén antwoord op “Mijn baby blijft hoesten – deel 1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *