Wat kan een baby al meteen na de geboorte?

Je denkt dat een baby een hulpeloos wezentje is wat na de geboorte nog helemaal niks kan. Je denkt dat je kindje alles nog moet leren en helemaal ‘blanco’ is. Niks is minder waar! Je kindje is al 9 maanden aan het groeien geweest in jouw buik en is helemaal niet zo hulpeloos als je wel zou denken!

Maar wat kan je kindje allemaal al meteen na de geboorte?

Horen

Meteen na de geboorte herkent jouw baby jouw stem en die van je partner al! De stem van de vader klinkt beter door in de baarmoeder, maar de stem van de moeder heeft de baby al veel vaker gehoord en herkent je kindje na de geboorte sneller en beter en zal daar ook beter op reageren. Als je als vader direct vanaf het begin voortdurend en intensief bij de verzorging betrokken is, zal dat verschil snel verdwijnen en reageert jullie kindje op jullie allebei! Daarnaast is uit recent onderzoek gebleken dat de stem van de moeder heel belangrijk is voor het activeren van het brein van pasgeboren baby’s.

Zien

Direct na de geboorte kan je baby alle kleuren en vormen zien. Je kindje ziet dat nog wel wazig omdat het netvlies nog niet helemaal ontwikkeld is. Contrasten tussen lijnen moeten voor baby’s dertig keer zo groot zijn als voor volwassen om ze scherp te kunnen zien. Je kind ziet het scherpst als zijn gezicht op ongeveer 20 centimeter van jouw gezicht verwijderd is. En laat dat nou precies de afstand zijn als je kindje op je arm of aan de borst ligt.

Ruiken

Meteen na de geboorte herkent elke baby zijn of haar moeder perfect aan haar geur. Als je naast het hoofdje van je kindje een borstcompres neerlegt (uiteraard nadat dit gedragen is door de moeder) zal hij zijn of haar gezichtje naartoe draaien.

Proeven

Pasgeboren baby’s reageren vlak na de geboorte al met een glimlach op een zoete smaak. ze houden ook de lippen stijf op elkaar bij een zure smaak en vertrekken hun gezicht als ze iets bitters proeven.

Voelen

Al in de baarmoeder is je baby zich al bewust van zijn omgeving. De grijpreflex is som als in de 18de week van de zwangerschap op de echo te zien! Meteen na de geboorte weet je kindje al het verschil tussen een hard en een zacht voorwerp.

Tellen

Een pasgeboren baby ziet al het verschil tussen afbeeldingen van twee en van drie voorwerpen. Het duurt alleen nog wel eventjes voordat hij tot tien kan tellen.

Vormen onderscheiden

Een pasgeboren kindje ziet al direct het verschil tussen een driehoek, een kruis, een vierkant en een cirkel. En als een kindje in het begin een speen met bobbeltjes erop in hun mond krijgen, kijken ze langer naar een kopie van zo’s speen dan naar een normale speen. Ze leggen dus als meteen een link tussen wat ze voelen en wat ze zien.

Kleuren onderscheiden

Een veelgehoord fabeltje is dat kindjes na de geboorte alles nog zwart/wit zien. Dat is niet zo, maar ze onderscheiden het scherpe contrast tussen wit en zwart wel het beste. Onderzoek wijst uit dat baby’s een voorkeur hebben voor de kleuren blauw en groen boven de kleuren geel en rood.

Glimlachen

Eén van de mooiste momenten is als je pasgeboren kindje naar je glimlacht. Je kindje deed dat al in de baarmoeder, maar toen kon je het natuurlijk nog niet zien. Wat die eerste glimlachen precies betekenen is vrijwel niet te onderzoeken, maar men weet wel dat een kindje alleen glimlacht als hij zich prettig voelt.

Imiteren

Al direct na de geboorte kan een kindje de gelaatsuitdrukking van de moeder of vader spiegelen. Hij moet dan wel goed de tijd krijgen om te kijken en om het zelf te proberen.

Ruimtelijk inzicht

Een pasgeboren kindje kan al meteen alle informatie van de verschillende zintuigen combineren. Dat is bekend omdat wanneer een pasgeboren kindje een rondje vorm in zijn hand heeft, het ook langer naar een plaatje van een hoekige vorm dan naar een plaatje van een ronde vorm kijkt. Dit doet hij omdat de hoekige vorm afwijkt van datgene wat je kindje met de handjes voelt. Jongetjes hebben al op jonge leeftijd een beter ruimtelijk inzicht dan meisjes. Waarschijnlijk komt dat omdat ze in de baarmoeder bloot stonden aan een hogere dosis mannelijk geslachtshormoon (testosteron).

Bron: Kraamtijd

Eén antwoord op “Wat kan een baby al meteen na de geboorte?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *