Iedereen is er natuurlijk bang voor. Wat als mijn kindje een huilbaby is? Jonge ouders worstelen vaak met de vraag: “Wat moet ik doen? Mijn baby blijft huilen. Wat nu?”
Maar huilen hoort er gewoon bij. Soms is huilen een teken dat er iets aan de hand is, maar zelfs dat is niet altijd het geval.
Wil je weten wat je moet doen als je baby blijft huilen? Lees dan dit artikel:
De eerste vraag die mijn mensen opkomt als hun kindje veel huilt is: Is mijn kindje een huilbaby? De vraag die hier natuurlijk bij hoort: wanneer is een baby eigenlijk een huilbaby?
- Huilt je baby minimaal 3 dagen per week?
- Huilt je baby minstens 3,5 uur per dag?
- Is je kindje ontroostbaar als hij of zij huilt?
Dan heb je misschien wel een huilbaby. Het belangrijkste om je te realiseren, is dat het niet jouw/jullie schuld is dat je baby veel huilt. Ongeveer 15% van de baby’s is een huilbaby en bij 90% van de huilbaby’s is namelijk helemaal geen oorzaak te vinden. Heel soms is er een lichamelijke of psychische oorzaak te vinden, maar in verreweg de meeste gevallen mankeert je baby niks.
Waar herken je een huilbaby nog meer aan?
Een baby hoeft niet alle van onderstaande kenmerken te vertonen om een huilbaby te zijn en een ‘normale’ baby met enkele van onderstaande symptomen hoeft ook niet een huilbaby te zijn.
- Je baby huilt niet alleen, maar krijst ook veel (vaak meer dan dat hij huilt).
- je baby huilt niet-communicatief: hij heeft geen of nauwelijks verschillende huilbuien om aan te geven wat hij wilt: eten, slapen of gewoon aandacht.
- je baby is moeilijk te troosten wanneer hij eenmaal overstuur is.
- je baby heeft veel hoofdpijn, waarschijnlijk door het vele krijsen. (Je ziet dan ook vaak dat je baby net zo lang blijft bewegen totdat het hoofdje ergens tegenaan leunt om de pijn te verlichten.
- je baby is actief en (over)beweeglijk.
- je baby schrikt snel, is snel afgeleid en kan slecht tegen verandering.
- Je baby gaat vaak in een voorkeurshouding liggen waar hij nauwelijks uit is te krijgen.
Wat kun je doen bij een huilbaby?
Huilbaby’s kunnen in een vicieuze cirkel terecht komen: van al dat huilen worden ze heel erg moe, en daardoor raken de huilbaby’s snel weer overprikkeld waardoor ze weer meer gaan huilen. Tegenwoordig is dan ook vaak het advies om een huilbaby vooral tot rust te dwingen: rust en regelmaat kunnen de vicieuze cirkel doorbreken.
Meer tips bij een huilbaby
- Ga al eerste toch nog eens na of er een medische oorzaak te vinden is. Bespreek dit met je huisarts of met het consultatiebureau. Als er geen oorzaak te vinden is, maar het huilen door blijft gaan, overweeg dan één van de volgende stappen:
- Rust en regelmaat. Zoals we al eerder schreven: Veel baby’s hebben er baat bij. Houdt een vast dagritme en een vast bedtijdritueel aan. Zodra je baby aangeeft dat hij moe is, danleg je hem in bed. Als hij oververmoeid is, komt hij niet uit die vicieuze cirkel.
- Je kunt je baby inbakeren. Wikkel je baby stevig in een doek waardoor hij minder onrustige bewegingen kan maken en sneller inslaapt. Hierdoor voelen baby’s zich ook meer geborgen. Wees wel voorzichtig met inbakeren en vrag ht consultatiebureau om advies en hulp.
- Creëer een rustige omgeving. Leg niet te veel knuffels en speeltjes in zijn bed en laat hem niet door steeds weer andere mensen oppakken, beperk het omgevingsgeluid, etc. Hiermee ga overprikkeling tegen om een zo rustig mogelijke omgeving te creëren.
- Ga zo lang mogelijk door met borstvoeding. Borstvoeding werkt rustgevend en troostend,
- Geef je geur mee. Leg een knuffel met jouw geur in zijn bedje. Dat geeft je baby een geborgen gevoel.
- Zorg voor rustgevende bewegingen en omgevingsfactoren zoals:
- een autorit
- een (baby)massage,
- rustig wiegen
- een lekker warm badje,
- een draagzak om je baby mee tegen je aan te houden
- rustgevende muziek.
Maar vooral: blijf rustig
De belangrijkste tip voor ouders van een huilbaby gaat alleen niet over de baby, maar over de vader of moeder. Probeer rustig te blijven. Een kindje merkt het als je gestresst bent door het gehuil en dat kan het alleen maar erger maken. Het kan je tot wanhoop brengen, maar dat moet je tegengaan. Probeer het vooral niet alleen op te lossen. Raadpleeg je eigen netwerk. Praat erover met je partner en met je familie. Geef het aan bij het consultatiebureau en praat erover met je huisarts.
Maar vooral, blijf rustig. Lukt dat niet, probeer dan of iemand anders even op je baby kan letten, zodat jij zelf tot rust kan komen en even goed uit kunt rusten. Want: je baby heeft er niks aan als jij ook door draait.
Of mijn baby echt een huilbaby was, weet ik niet. Als ik de verhalen van anderen lees, is het vaak veel erger. Hoe dan ook: het dragen van de baby in een draagzak heeft mijn baby veel rustiger gemaakt. Het consultatiebureau wist wel te melden dat wanneer er bij een huilbaby niets helpt, een verwijzing naar een therapeut oplossing kan bieden. Er kan namelijk een groeistoornis ten grondslag aan het huilgedrag liggen.