Kan een baby te veel slapen?

De afgelopen dagen is ons opgevallen dat Bas een stuk meer slaapt dan normaal. Hij slaapt de nachten goed door, maar ook overdag slaapt hij meer dan normaal. Dan vraag je je toch af; ‘Slaapt hij teveel en kan een baby te veel slapen?’

Daarom heb ik (ook voor onszelf) weer even onder elkaar gezet wat normaal is bij baby’s op het gebied van slapen. Zo’n richtlijn is natuurlijk niet alles bepalend, maar het is wel fijn om een gevoel erbij te krijgen.

Wat is het slaapritme van een baby?

Normaal gesproken slapen baby’s 12 tot 18 uur per dag. Hoe veel en hoe lang een baby precies slaapt hangt natuurlijk af van hoe oud hij is. Een klein overzicht:

Meteen na de geboorte.

Meteen na de geboorte slapen baby’s uren achter elkaar. Zo’n bevalling is natuurlijk niet niks, daar moet je kindje echt even van bij komen. In het begin geeft je kindje zelf precies aan hoe lang hij moet slapen.

De eerste drie maanden

De eerste drie maanden slaapt een kindje ongeveer 2 tot 3 uur en worden ze wakker omdat ze honger hebben. De meeste kindjes worden zowel overdag als ’s nachts om de 2 tot 3 uur wakker. Gebeurt dit niet, dan is het advies om zeker in het begin je kindje gewoon wakker te maken om te voeden.

Drie tot zes maanden

In deze periode gaat je kindje dieper slapen en schrikt hij ook minder snel wakker van geluiden om hem heen. Je kindje begint in deze periode ook ’s nachts door te slapen. Hierdoor zal het voor komen dat je kindje overdag minder gaat slapen en dus langer wakker blijft. Gemiddeld genomen slapen kindjes in deze fase overdag twee keer twee uur.

Zes maanden tot een jaar

Bij ongeveer 9 maanden slaapt een kindje vaak nog steeds 2 keer per dag. Je kindje krijgt veel indrukken te verwerken en deze moeten verwerkt worden. Een kindje verwerkt deze indrukken in zijn slaap.

Wanneer moet een kindje gaan slapen?

We hebben het al eerder gehad over de tekenen waaraan je kunt zien dat je kindje moet of wil gaan slapen. Blijf hier goed op letten. Het is belangrijker dat je goed naar je baby luistert dan dat je op de klok gaat zitten kijken wanneer hij weer naar bed toe moet.

Lees het artikel met de tekenen wanneer je kindje moet gaan slapen

Maar kan mijn kindje te veel slapen?

In principe niet. Slaapt je kindje voor je gevoel erg veel, dan hoef je je hier normaal gesproken niet druk om te maken. Sommige kindjes slapen nu eenmaal meer dan andere kindjes. Waar je vooral op moet letten is of je kindje tussen het slapen door alert en vrolijk is. Als hij niet wakker kan blijven of als je het gevoel hebt dat hij ‘er niet helemaal bij’ is, dan is het wel verstandig om even contact op te nemen met je huisarts.

12 antwoorden op “Kan een baby te veel slapen?”

  1. hallo,

    Mijn zoontje Cliff is nu twee en een halve maand. Ik stel me ook al een tijdje de vraag: Kan een baby te lang slapen? Tussen zeven en acht uur ’s avonds neemt hij zijn laatste voeding. Dan gaat hij in bad en rond negen uur in bed. Meestal slaapt hij dan tussen 8 en 10 uur door aan één stuk. Ik weet dan niet goed wat te doen. Moet ik hem wakker maken na acht uur slapen, of mag ik hem 10 uur aan één stuk laten slapen. overdag is hij heel levendig en blij, en hij huilt bijna nooit. (alleen als die honger heeft) Is er nog iemand die hetzelfde voor heeft.

    1. Hoi Dana,

      mijn eerste reactie is dat je je zoontje wel om de 3 uur wakker moet blijven maken om hem te voeden. Kindjes van die leeftijd hebben nog een beetje moeite om hun eigen ritme te bepalen.

      Aan de andere kant, geen kindje is hetzelfde. Sommige kinderen zijn er gewoon wat vroeg bij dat ze wat langer zonder eten kunnen en dus langer kunnen slapen. Het is voor jou ook wel lekker dat je door kunt slapen.

      De belangrijkste vraag is eigenlijk of hij goed groeit? Vanaf ongeveer 4 kilo (dacht ik) heeft een kindje niet echt nachtvoeding meer nodig. Dus als je zoontje goed groeit en je niet het gevoel hebt dat hij tekort komt, dan denk ik dat je hem gewoon goed door kunt laten slapen.

      Je kunt dit voor de zekerheid natuurlijk ook altijd navragen bij het consultatiebureau. Wij zijn zelf, bij Bas dus, gestopt met de nachtvoeding toen hij 3,5 maand oud was.

    2. hallo dana. míjn zoontje van 2 maanden maak k egt niet wakker slaapt ook door vanaf 8 uur. wel krijgt die om half 12 nog een fles maar die drinkt die slapend op soms helemaal soms half dan na 10 min rechtop gaat die weer na bed ( slaapt gewoon door dan) en word rond 7 half 8 wakker. heerlijk toch.

  2. Mijn zoontje is vandaag 11 weken, en hij slaapt al een paar weken snachts door. Maar tegenwoordig krijgt ie romd 22.30u zn laatste fles(op zn slaapkamer) en daarna direct zn bed in. En dan komt ie meestal tussen 6.00u en 8.00u weer.. Hij is inmiddels bijna 6 kilo dus ga er vanuit dat dit wel kan toch?
    Hij wordt tussendoor ook wel eens wakker omdat hij dan weer zn swaddleme inbakerdoek los heeft. Als ik hem dan weer vastzet, is het weer goed en slaapt ie verder. Hij heeft nogal last van zn armen.

  3. Goedenmorgen mijn dochtertje is 10 dagen oud en ze is echt een slaapstand ik moet haar echt wakker maken om te eten.en dat gaat best moeizaam.pakt dan de borst niet goed en duurd soms wel half uurtje a 3 kwartier voordat ze goed drinkt.vind dat best eng.ze slaapt als het aan haar ligt in de nacht zes uurtjes aan 1 stuk door.wat is het advies?

    1. Het is belangrijk dat je haar gewicht goed in de gaten houdt, maar nog veel belangrijker: bel bij twijfel altijd even met de huisarts of het consultatiebureau. Zij weten precies waar je op moet letten en wanneer je je zorgen moet gaan maken.

  4. Net als Wendy heeft onze dochter een baby van 10 dagen die ik nog niet wakker heb gezien. Ze slaapt eigenlijk vanaf het hele begin al 6 uur per nacht door en van de 24 uur slaapt ze 20 uur. Ze is in het begin wat afgevallen maar groeit nu goed en maakt een heel tevreden indruk. Luier verschonen vindt ze niet leuk dus dan huilt ze. Maar voor de rest valt ze tijdens het voeden alweer in slaap. Ze lijkt ook niet veel energie te hebben want tijdens het voeden stopt ze geregeld met drinken om even bij te komen. Moeten we ons zorgen maken ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *