Help, mijn kind wil niet eten!

kinderbordWat heb ik dat vaak gedacht: “Help, hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen hun eten opeten?” Wat net zoals als praktisch ieder kind hebben ook onze twee jongens een periode echt helemaal geen interesse gehad in eten. Zelfgemaakt of uit een potje: het ging er bij de baby’s / dreumes / peuter / kleuter niet altijd in. Zo was hun favoriete eten was in één keer geen favoriet meer. Herkenbaar? Lees dan mijn tips!

Inmiddels zijn we hier vijf jaar verder en een heleboel tips rijker. Die ik graag met jullie deel. Tip 1: relax, het komt goed!

Een noot vooraf: onze jongens zijn gezond en hebben geen allergieën. Ook heb ik me nooit echt zorgen gemaakt over hun gezondheid. Denk jij dat jouw kind een eetprobleem heeft en maak je je zorgen dat hij/zij echt te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt? Ga dan naar je huisarts of consultatiebureau. 

Tips om je kind beter te laten eten:

1. Bekijk wat je kindje gedurende de dag eet.

Soms denk je dat je kindje te weinig eet. Maar vaak is dat helemaal niet zo. Bekijk maar eens wat er tussen de drie hoofdmaaltijden door in gaat: een koekje, stukje fruit, iets lekkers onderweg en ga zo maar door. En vergeet het drinken niet, want ook dat vult de kleine kinderbuikjes enorm. Zelf probeer ik de kinderen naast de drie hoofdmaaltijden niet vaker dan twee of drie keer iets kleins te geven. 

2. Kies voor de gezonde tussendoortjes

Ook mijn kinderen houden van zoet. Koekjes en snoepjes gaan er altijd wel in. En natuurlijk mag dat af en toe ook best. Maar er is zoveel meer dan koekjes, liga’s, snoepjes etcetera. Ik geef de jongens als tussendoortje bijvoorbeeld:

  • gedroogd fruit, zoals rozijntjes, abrikozen of dadels. Hier zit natuurlijk ook suiker in maar dat zijn naar mijn mening betere suikers.
  • groente, zoals wortel of komkommer. Dit willen ze vaak rond een uurtje of vijf of als aan het koken ben. Natuurlijk verpest het soms de eetlust maar dan hebben ze in ieder geval wat groenten binnen.
  • een cracker of een soepstengel
  • een hartige snack, zoals een stukje worst, kaas of een babybel kaasje.

3. Wissel af. 

Niemand wil elke dag hetzelfde eten. Afwisseling is daarom belangrijk:

  • Wissel af in bereidingswijze:
    Zijn de gekookte groenten in een keer uit den boze? Geef ze dan eens rauw, wat korter gekookt of gegrild.
  • Verander de vorm:
    Snij je komkommer altijd in plakjes? Maak er eens stengels van. Of verwerk de groenten een keer in een groentemuffin. Want een taartje op het bord is natuurlijk altijd leuk.
  • Versier het bord:
    Natuurlijk hoef je je niet iedere dag uit te sloven op de mooiste creaties, maar het kinderoog wil ook wat. Maak eens een keer een gezichtje van het eten op het bord.
  • Wissel af in tijdstip:
    Soms zijn kinderen ’s avonds gewoon te moe om te eten. Lukt het je om af en toe ’s middags warm te eten; doe dat dan! Wellicht gaat er dan in een keer meer in.
  • Geef niet te veel:
    Schep jij het eten op voor de kinderen? Kijk dan eens naar de hoeveelheid. Een te vol bord kan bij kinderen al weerstand oproepen. Laat het kind zelf opscheppen of schep eens een keer wat minder op. 

4. Plek aan tafel.

Toen Hugo nog aan het hoofd van de tafel zat, at hij vaak slecht. Hij was vooral bezig met grappig te zijn en alle (soms ook negatieve) aandacht vragen. Hij had helemaal geen tijd om te eten. Nu hij naast mij zit en daardoor dezelfde ‘rangorde’ heeft als zijn oudere broer, is het aan tafel gezelliger en wordt er (vaak) beter gegeten,

5. Beloon: eten moet leuk zijn.

Ik ben niet van het ‘verplicht bordje leeg eten’, zeker niet als ik het eten voor ze opschep. Wel dat ze moeten proeven. Bas is inmiddels oud genoeg om zelf te bepalen hoeveel er op zijn bordje moet liggen.  En bij hem geldt wel: wat je kiest eet je op (natuurlijk stuur ik hier wel in, want soms zijn ook zijn oogjes groter dan de maag). En als beloning mag hij op zijn stoel staan als alles op is en krijgt hij groot applaus. En zo zijn er nog meer beloningen denkbaar: een extra verhaaltje of extra speeltijd of een sticker of ….

6. Wel of geen toetje?

Onze kinderen krijgen altijd een toetje, ongeacht wat ze gegeten hebben. Een toetje is hier vaak yoghurt met iets erdoorheen: ranja, fruit, vla, bedenk het maar. Maar een toetje is hier nooit een beloning of chantagemiddel. Waarom? Omdat ik denk dat je kinderen niet moet chanteren met eten. En ook bij toetjes geldt: het bakje hoeft niet leeg. Heb je genoeg gegeten dan is het goed.

Boekentips

Ik hou van koken, maar ben geen ster in het zelf verzinnen van recepten. Daarom heb ik enkele leuke kookboeken in huis waar ik veel inspiratie uithaal:

1. Easy Peasy family: Vooral de pastasaus met heel veel groente (en eetgarantie van de auteurs) is hier een hit!

2. Samen aan tafelideaal voor de eerste hapjes

3. Opperdepop: een toegankelijk kookboek met een heleboel tips en eenvoudige recepten. Ik heb Opperdepop deel 1, maar er is nu ook een Opperdepop deel 2.

Heb jij nog tips?

Ik ben benieuwd of je iets aan mijn tips hebt. Of heb jij nog andere ideeën en tips? Deel ze met ons in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *