Kies het kinderdagverblijf dat bij je past

kinderopvangEn toen was in een keer je zwangerschapsverlof voorbij. Je gaat weer aan het werk. Maar wie zorgt er voor je kindje terwijl jij en je partner werken? Wordt het oma/opa, vrienden, een nanny, een gastouder, of een kinderdagverblijf? Hoe kies je de opvangvorm die het beste bij jullie en je kindje past?

Wij zetten enkele opvangvormen voor je onder elkaar:

1. Opvang door opa/oma/familie/vrienden

Heb je familieleden of vrienden die willen oppassen? Dat is natuurlijk heel fijn, want je kindje wordt door bekenden opgevangen. En in zijn/haar vertrouwde omgeving. Een ander voordeel is dat opvang door bekenden vaak heel voordelig is.
Maar er zijn ook nadelen. Is jouw kindje het enige oppaskindje van de oppas? Dan kun je je ervan verzekeren dat hij alle aandacht krijgt. Maar het is juist voor kinderen ook belangrijk om met andere kinderen te leren omgaan. En wie past er bijvoorbeeld op als de oppas ziek is? Heb je dan iemand achter de hand of moet je een vrije dag opnemen?

2. Een nanny of au-pair

Je kunt er ook voor kiezen om een nanny of au-pair in te huren. Deze past dan in jullie huis op jullie kindje. Je kindje is dus in zijn/haar vertrouwde omgeving. Wel zijn er kosten aan verbonden. Kies je voor een au-pair uit het buitenland? Dan zal deze vaak bij jullie komen inwonen. Je moet je afvragen of je daarvoor ruimte hebt in je huis. Daarnaast heeft dit natuurlijk ook impact op jullie privacy. Wil je hierover meer weten? Er zijn verschillende bureau’s die bemiddelen tussen ouders en au-pairs.

3. Een gastouder

Wil je dat je kind in contact komt met andere kinderen? Dan kun je kiezen voor opvang door een gastouder of een kinderdagverblijf/creche.
Het verschil met een kinderdagverblijf is dat een gastouder of gastgezin veel minder kinderen opvangt. Een gastgezin vangt circa zes kinderen op. Dit gebeurt in het huis van de gastouder zelf. Via een gastouderbemiddelingsbureau kun je in contact komen met gastouders bij jou in de buurt. Aan opvang door een gastouder zijn kosten verbonden. Wel kun je voor een deel van deze kosten kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

4. Een kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf, of crèche, is de laatste vorm van opvang die we hier toelichten. Op het kinderdagverblijf vangen gediplomeerde leidsters kinderen van 0 tot 4 jaar op. Dit gebeurt in horizontale of verticale groepen. Horizontaal = kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar. Dus een babygroep, dreumesgroep en peutergroep. Verticaal = alle leeftijden bij elkaar in de groep. De kinderen worden in hun eigen groep opgevangen. De groepen zijn groter dan bij een gastouder. Vaak zitter er zo’n 10 tot 16 kinderen in een groep. Wel zijn er dan meerdere leidsters. Ook voor de kosten voor het kinderdagverblijf geldt dat je recht hebt op kinderopvangtoeslag.

2 antwoorden op “Kies het kinderdagverblijf dat bij je past”

  1. ?¿? ?????
    Nou, met deze tips vind ik het juiste kdv wel. Hahaha. Er staat helemaal niet bij HOE je een KDV moet kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *