Borstvoeding afbouwen: hoe pak je dat aan?

Er komt een moment dat je wilt stoppen met borstvoeding, of dat je borstvoeding wilt combineren met kunstvoeding. Zelf merkte ik dat, toen ik weer ging werken, ik niet meer voldoende melk had voor Bas. Ik ben toen begonnen met het afbouwen van de borstvoeding en Bas kreeg vanaf dat moment een combinatie van borstvoeding en kunstvoeding. Ik heb veel gelezen over het afbouwen van borstvoeding, maar ik heb vooral veel gehad aan ervaringen van anderen. Daarom wil ik ook graag mijn ervaringen met jullie delen.

Voordat ik ging afbouwen, zag mijn schema er ongeveer als volgt uit:

06:00 uur: borstvoeding
12:00 uur: kolven
15:00 uur: kolven
19:00 uur: borstvoeding
23:00 uur: borstvoeding

Hoe kun je de borstvoeding afbouwen?

Ik ben als eerste gestopt met het kolven om 19:00 uur. Ik merkte al vrij snel dat ik op dat tijdstip geen volledige voeding kon geven. Volgens veel boekjes en lactatiekundigen is dit ook de beste voeding om als eerste mee te stoppen.

Steeds minder kolven

Omdat ik geen haast had met het afbouwen, heb ik het heel rustig aan gedaan. Zo stopte ik niet van de een op de andere dag met de voeding, maar liet ik Bas geleidelijk aan minder drinken. Op deze manier had ik bijna geen last van stuwing. En je hebt dan ook minder snel last van doorlekken. Na ongeveer één week had ik de eerste voeding afgebouwd.

Vraag en aanbod weer in balans

Nadat ik de eerste voeding had afgebouwd, heb ik mijn lichaam eerst laten wennen aan de nieuwe gewenste hoeveelheid. Oftewel: ik stopte even met verder afbouwen, zodat vraag en aanbod weer in balans kwam. Het schema van Bas zag er vanaf toen dus als volgt uit:

06:00 uur: borstvoeding
12:00 uur: afgekolfde melk
15:00 uur: afgekolfde melk
19:00 uur: kunstvoeding
23:00 uur: borstvoeding

Bas kreeg dus 4 keer borstvoeding (al dan niet afgekolfd) een 1 fles kunstvoeding.

Om en om

De volgende voeding die ik afbouwde, was de voeding van 12:00 uur. Vanaf toen kreeg Bas dus om en om borstvoeding en kunstvoeding. Daarna ben ik gestopt met de voeding om 15:00 uur. Bas kreeg toen alleen nog maar ’s ochtends en ’s avonds borstvoeding.

’s Avonds afkolven

Hoewel het mij goed beviel om alleen nog maar ’s ochtends en ’s avonds borstvoeding te geven, ben ik op een gegeven moment wel ’s avonds gaan afkolven. Bas sliep namelijk slecht door en we dachten dat dat misschien kwam doordat hij af en toe nog honger had. Zodra we hem ’s avonds een volle fles afgekolfde melk gaven, ging het stukken beter. Ook gaven we hem af en toe een papfles (van rijstebloem en melk), zeker als hij al vrij vroeg in de avond wakker werd voor zijn laatste voeding. Hij sliep vanaf toen lekker door. Hij had immers zijn buikje lekker vol!

De laatste stappen

Toen ik helemaal besloot om te stoppen met de borstvoeding, ben ik eerst ’s avonds steeds minder gaan kolven. Op het laatst kolfde ik soms alleen nog maar even ‘de druk’ er vanaf. Als laatste ben ik gestopt met de ochtendvoeding. Doordat dat de laatste voeding was, ging dit vrij gemakkelijk. Ik heb dit wel op dezelfde manier gedaan als de laatste avondvoeding. In plaats van ’s ochtends aan te leggen, kreeg Bas de fles en kolfde ik snel even af. Daardoor kon ik heel gecontroleerd afbouwen en heb ik weinig last gehad van stuwing.

Mijn tips op een rijtje:

 • Begin met de voeding aan het einde van de middag.
 • Doe het geleidelijk. Je laat je kindje steeds korter drinken of je kolft steeds een beetje minder af. Op deze manier heb je weinig last van stuwing.
 • Vanaf dat moment ga je om en om borstvoeding en kunstvoeding geven.
 • Als laatste stop je met de avondvoeding en de ochtendvoeding.
 • Slaapt je kindje soms niet goed door? Misschien heeft hij/zij bij de late avondvoeding te weinig aan de borst gedronken. Kolf dan ’s avonds af en geef je dit. Je weet dan precies wat je kindje heeft gedronken. Ook kun je hem dan makkelijker een papfles geven voor het slapen gaan.

Ik hoop dat mijn ervaringen en tips jou helpen. Heb jij nog andere tips? Deel ze dan met ons door een reactie op dit artikel te geven.

5 antwoorden op “Borstvoeding afbouwen: hoe pak je dat aan?”

 1. Hoi, ik heb een vraagje. Hoe oud was Bas? Ik wil ook gaan combineren maar mijn kleine vent drinkt echt nog om de 3 uur in de nacht vanaf half 4 zelfs elk uur! Daarom wil ik ook kunstvoeding geven voor de nacht en overdag gewoon de borst. Mijn kleine is nu 2 maanden.

 2. Hallo Danielle,

  Bas ging doorslapen toen hij zo’n vier maanden was. We hebben hem dus ’s avonds de fles gegeven en zijn toen ’s nachts gestopt met voeden. Als hij ’s nachts wakker werd gaf ik hen zijn fopspeen, zei welterusten en liep zijn kamer weer uit. Dit leverde de eerste paar nachten wel een beetje gehuil op, maar daarna was het voorbij en sliep Bas door.

  Ik ben helemaal gestopt met de borstvoeding toen Bas zes maanden oud was.

  Voordat je je zoon een combinatie van borstvoeding en kunstvoeding gaat geven, zou ik wel even contact opnemen met het consultatiebureau. Zodra ze kunstvoeding krijgen, moet de hoeveelheid vitamine K en D vaak aangepast worden. Ook hebben zij misschien nog tips voor het slapen?

  Succes!

 3. Ik vond het lastig informatie te vinden om af te bouwen. Nu k alleen ochtend en avond geef. Dank hiervoor. Ga nu met avond al steeds wat afbouwen. Ben mijn volle boezem zat maar mijn zoontje geniet er nog zo van. Dus de ochtend alleen wil ik nog proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *