Wanneer gaan baby’s omrollen?

Na een tijdje gaat je kindje zich omrollen. Dit begint normaal gesproken tussen de 4 en de 6 maanden, maar het kan ook veel later zijn. Maak je dus geen zorgen als het wat langer op zich laat wachten, dit verschilt van kindje tot kindje! Er zijn heel veel verschillende theorieën over, ga maar eens een keer op internet zoeken. Het enige wat wel iedereen hetzelfde zegt is dat een kindje echt goed moet kunnen omrollen als het 9 maanden oud is.

Bas probeert de laatste weken om om te rollen. Reden om eens meer te lezen over omrollen en hoe een kindje dat leert. In dit artikel een samenvatting van de informatie die wij hierover gevonden hebben en onze ervaringen.

Wat is omrollen?

Omrollen is het verschijnsel dat een kindje zichzelf van rugligging naar buikligging (en andersom) kan bewegen. Dit omrollen is een belangrijke gebeurtenis in de motorische ontwikkeling van het kind en een stapje op weg naar kruipen, staan en lopen.

Hoe ging het bij ons?

Bas is begonnen met omrollen toen hij 5 maanden was. We legden hem voor die tijd al wel iedere dag op zijn buik neer, om zijn rug- en nekspieren goed te laten ontwikkelen. Het gebeurde dan ook wel eens dat hij zich, als hij op zijn buik lag, liet ‘omvallen’ en dat leek dan op omrollen. Dat deed hij dus door uit zijn evenwicht te raken. Maar vanaf het moment dat Bas ongeveer 5 maanden oud was, ging hij actief proberen om te rollen.

Welke stappen hebben wij gezien bij het omrollen?

Wij hebben meerdere stappen gezien in het proces van omrollen.

Het bekken naar voren bewegen

Het begon ermee dat Bas zich bewust werd van zijn benen en dat hij er achter kwam dat hij met zijn benen zijn lichaam kon laten bewegen. In het begin betekende dit vooral dat hij zijn bekken omhoog duwde (wat overigens niet altijd handig is bij het verschonen van een luier, laat staan bij het verschonen van een poepluier!).

Overstrekken

De volgende stap was dat hij zich overstrekte (met zijn hele lichaampje) en dat hij dan op één zij rolde. Meestal was dit omdat hij dan een speeltje schuin boven zijn hoofd zag liggen en dat wilde pakken. Bij dit overstrekken gebruikte hij trouwens nog niet zijn armen of benen. Hij nam een beetje de vorm van een banaan aan, daarom zeiden Evelien en ik ook altijd tegen elkaar dat Bas weer aan het ‘bananen‘ was.

Beentje erbij

De volgende stap was dat Bas zijn beentje erbij ging bewegen. Hij ontdekte dat hij zijn evenwicht kon beïnvloeden door het bovenliggende been naar voren te bewegen. Er waren toen alleen nog wel wat andere dingen die hem hierbij nog tegen zaten. Vooral zijn armpjes en zijn hoofd zaten nog in de weg en hielden het doorrollen tegen.

We wachten nu nog op de volgende stap!

Hoe kun je het omrollen stimuleren?

Belangrijk is dat je het omrollen niet teveel en te vaak stimuleert. Je kindje weet al heel goed wat het al wel en wat het nog niet kan. Als je als ouder dit gedrag heel erg gaat stimuleren, kan dit onnodige spanningen opleveren bij je kindje. Wij laten Bas hier lekker zijn eigen gang in gaan. Als hij aangeeft dat hij wil omrollen, dan helpen we hem hier natuurlijk wel bij! We geven hem dan een klein duwtje en helpen hem zijn armpjes en hoofd. We merken nu dat Bas het de ene dag meerdere keren probeert, en daarna weer een paar dagen niet.

Als je het omrollen toch (incidenteel) wilt stimuleren, kun je aantal dingen doen:

 • Leg een favoriete knuffel naast je kindje, net buiten zijn of haar bereik. Als je kindje het dan wil pakken, zal hij/zij om moeten rollen.
 • Zorg dat je kindje voldoende ruimte heeft zodat hij niet tegen ergens tegenaan rolt, als het dan opeens lukt.
 • Zorg voor een wat hardere ondergrond (wij leggen een boxkleed op de vloer), als de ondergrond te zacht is, zakt hij hier in weg.

Pas op!

Waarschijnlijk was je al voorzichtig, maar voor de zekerheid wil ik het toch nog een keer zeggen. Nu je kindje wat beweeglijker wordt, kun je hem of haar niet meer eventjes laten liggen, ook niet voor slechts een seconde. Wij gooiden vroeger de luier al in de luieremmer (die overigens dicht bij de commode staat), terwijl Bas nog op de commode lag. Hier moeten we voortaan mee oppassen, want binnen die ene seconde kan hij al van de commode afrollen!

Later meer over het omrollen van Bas en onze ervaringen hiermee!

9 antwoorden op “Wanneer gaan baby’s omrollen?”

 1. Mijn dochtertje is nu bijna vier maanden oud, ze is bezig met het becken omhoog te duwen aldus het eerste proces. Wat leuk om over jullie ervaring te lezen en dat je het dan terug kan zien bij je eigen kindje.

 2. Mijn dochter is nu bijna 10 weken en begint haar bekken omhoog te duwen inderdaad erg vervelend onder het verschonen telkens gaat de luier dan weer onder haar billetjes vandaan

  1. Het helpt als je haar beentjes vasthoudt en wat meer omhoog beweegt (richting haar hoofd). Dan zal ze minder de neiging hebben om haar bekken omhoog te duwen en blijft de luier beter liggen.

 3. Fijn om alle informatie helder op een rijtje te lezen. Vooral de stappen voor het omrollen zijn leuk om te lezen. Onze dochter van nu 6,5 maand duwt nu constant haar bekken omhoog. Ook erg handig met haar luier verschonen inderdaad! :-s Als ze op haar rug op de grond ligt schuift ze het hele huis door door telkens af te zetten met haar benen en haar bekken omhoog te gooien. Ze lijkt nog geen interesse te hebben voor het omrollen.

  1. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Dat zie je alleen al aan de reacties hier. De één begint al met 10 weken, de ander wil het na 6,5 maand nog niet….

 4. Wat leuk om dit te lezen zeg. De eerste keer dat ik reageerde was mijn dochtertje bijna vier maanden inmiddels is ze 10 maanden en kan lopen omrollen zitten staan en kruipen. Wat gaat de tijd toch snel. Soms denk ik zelfs te snel dus geniet er ieder moment van. En zodra ze kruipen is de rust voorbij dus geniet ook daarvan zolang het nog kan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *