Borstvoeding en ingetrokken tepels: mijn eigen ervaringen

Al tijdens mijn zwangerschap verheugde ik me op het geven van borstvoeding. Het leek me helemaal geweldig! Maar omdat ik ingetrokken tepels heb, dacht ik dat het misschien lastiger zou worden. Inmiddels weet ik dat borstvoeding geven ook heel goed kan met ingetrokken tepels. Zoals mijn verloskundige al zei: het is borstvoeding, geen tepelvoeding!

Wat kun je doen tegen ingetrokken tepels?

Ingetrokken tepels kun je volgens mij niet voorkomen. Wel kun je al tijdens de zwangerschap beginnen met het gebruiken van tepelvormers. Tepelvormers zorgen ervoor dat de tepel zachtjes naar buiten worden gedrukt. In overleg met een lactatiekundige heb ik zelf ook gebruik gemaakt van tepelvormers. Er zijn twee merken tepelvormers: Medela en Avent. Zelf heb ik de tepelvormers van Medela gebruikt.

Waar moet je op letten bij het gebruiken van tepelvormers?

  • Gebruik de tepelvormers pas in de laatste weken van de zwangerschap. Van mijn lactatiekundige mocht ik de tepelvormers gebruiken vanaf de 38e week. Er bestaat namelijk een zeer kleine kans dat ze de weëen voortijdig opwekken.
  • Gebruik de tepelvormers niet meteen de hele dag, maar begin bijvoorbeeld met een half uurtje en bouw dit verder uit.

De tepelvormers hebben bij mij niet heel veel resultaat opgeleverd, maar ik zag wel verschil. Op naar de bevalling!

Na de bevalling werd onze zoon al snel bij mij aangelegd. Helaas hapte hij niet goed en bleek hij weinig zuigkracht te hebben. Ik ben in het ziekenhuis bevallen en de verpleegsters daar trokken de hele trukendoos open om het geven van borstvoeding te laten slagen. Uiteindelijk is dit gelukt met tepelhoedjes.

Mijn tips en ervaringen bij het gebruik van tepelhoedjes:

  • Maak de tepelhoedjes iets vochtig voordat je ze gebruikt. Ze blijven dan beter zitten.
  • De tepelhoedjes lopen vol met melk. Hou daarom altijd een doekje bij de hand. Heb je een BH aan tijdens het voeden? Duw dan een doekje in je BH onder het tepelhoedje.
  • Koop twee setjes en doe één setje in je tas. Zo heb je minder kans om ze te vergeten en zit je nooit zonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *