Darmkrampjes: wat kun je er tegen doen?

Darmkrampjes: wat kun je er tegen doen?Gelukkig heeft Bas er geen last meer van, maar de eerste weken hebben we geregeld uren met hem rondgelopen en geprobeerd te troosten. Oorzaak: Darmkrampjes. Wij hebben verschillende dingen geprobeerd om de vervelende krampjes te voorkomen of om de pijn te verlichten. In dit artikel een overzicht van de dingen die ons geholpen hebben.

Hoe herken je darmkrampjes?

Darmkrampjes herken je aan de volgende signalen van je kindje:

 • Je kindje gaat in één keer kort en heftig huilen.
 • Hij huilt met de oogjes dichtgeknepen en is dan vaak ontroostbaar.
 • Je kindje is helemaal gespannen.
 • Je kindje loopt rood aan.
 • Je kindje trappelt met de beentjes of strekt ze juist helemaal uit.

Na een paar minuten is de kramp weer weg en lijkt alles weer goed. Je kindje ontspant zich dan weer eventjes.

Kun je darmkrampjes voorkomen?

Darmkrampjes kun je vaak niet voorkomen. Het ene kindje krijgt er wel last van; het andere niet. Vaak heeft het te maken met de rijpheid en gevoeligheid van de darmpjes.

De belangrijkste tip die iedereen geeft is dat je kindje rustig moet drinken. Dus niet te gulzig of te snel en voorkom dat je kindje zich verslikt.

Als je borstvoeding geeft, kun je op de volgende dingen letten:

 • Bewust omgaan met wat je eet. Ik heb een tijd lang geen chocola gegeten, geen koolzuurhoudende dranken gedronken en heb weinig koffie gedronken. Andere voedingsmiddelen die je zou kunnen laten staan zijn: uien, bonen, prei, knoflook, citrusvruchten en scherpe kruiden. Overigens zijn de meningen erover verdeeld of het laten staan van bepaalde voedingsmiddelen echt helpt, maar proberen kan volgens mij geen kwaad.
 • Haal voordat je gaat voeden even de druk van je borst. Als je een heftige toeschietreflex hebt en de melk te snel stroomt, kan je kindje je daardoor verslikken. Ik liet af en toe de melk er eerst even een beetje uitstromen. Zodra de melk begon te druppelen, legde ik onze zoon weer opnieuw aan.
 • Of het heeft geholpen, weet ik niet, maar ik heb zelf speciale borstvoedingsthee gedronken. Deze is te verkrijgen bij de natuurvoedingswinkel.

Wat kun je doen om de pijn te verlichten?

Als je kindje last heeft van darmkrampjes, kun je het volgende doen om de pijn te verlichten:

 • Leg hem/haar met zijn buikje op jouw onderarm en loop een beetje met hem rond. De druk op het buikje voelt prettig aan en geeft verlichting. Het is even wennen om je kindje zo vast te houden, maar ik vond het erg prettig.
 • Je kunt je kindje ook over je schouder heen leggen, zodat de schouder druk uitoefent op het buikje.
 • Leg je kindje op zijn rug en maak met de beentjes fietsbewegingen. Op deze manier kan je kindje windjes laten.
 • Masseer het buikje.
 • Wat wij niet gedaan hebben, is het gebruiken van een warme kruik. De warmte van onze hand was in ons geval voldoende.

Verder hebben wij onze zoon een tijd lang Infacol gegeven. Dit kun je kopen bij de drogist en apotheek. Infacol zou helpen bij vastzittende lucht en buik- en darmkrampjes. Wij merkten vooral dat onze zoon beter kon boeren. Een ander product dat je kunt gebruiken is Cinababy. Dit is een homeopathisch middel. Wij hebben hier verder geen ervaringen mee. Heb jij dat wel? Deel je ervaringen dan door een reactie achter te laten.

Een laatste troost: darmkrampjes gaan meestal vanzelf weer over. Dit gebeurt meestal zo rond de derde of vierde maand.

3 antwoorden op “Darmkrampjes: wat kun je er tegen doen?”

 1. Onze zoon had heel veel last van darmkrampjes. We hebben verschillende voedingen en hulpmiddeltjes geprobeerd. Achteraf heb ik hier heel veel spijt van omdat dat helemaal niet goed is voor die kleine darmpjes. Ik adviseer ga op je gevoel af en wanneer je er niet lekker bij voelt, onzeker of het wordt je teveel, ga dan naar de kinderarts. De effecten van infacol zijn niet bewezen en je weet niet wat voor schade dit kan toebrengen op latere leeftijd. Wij hebben op advies van de kinderarts de BornFree fles gebruikt. Dat heeft goed geholpen. In deze fles zit een ventielsysteem waardoor de fles niet vacuum zuigt. Zo krijgt je kindje geen lucht binnnen en kan hij veel rustiger drinken. Wat helpt tegen darmkrampjes. Veel succes.

  1. Hoi Anne,

   dank je voor je aanvulling. Ik ben het met je eens dat je vooral op je eigen gevoel moet afgaan. Wat betreft de Infacol; je hebt gelijk dat niet bekend is of dit effecten heeft. Het is vooral verstandig om niet teveel Infacol te gebruiken. Wij hebben het maar spaarzaam gebruikt en om de paar dagen zijn we er weer even mee gestopt, om te kijken of het nog nodig was. Uiteindelijk was het maar een paar weken nodig, maar in die paar weken heeft het wel geholpen. De infacol werd ons overigens wel door de huisarts aangeraden.

   Wat betreft het ventiel-systeem; er zit tegenwoordig in de ‘standaard’ flesjes van Avent een speciale ring tegen darmkrampjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *