Hoe voorkom je een scheef hoofdje?

Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat kindjes een ‘scheef hoofdje’ krijgen. Dit wordt ook wel een afgeplat hoofdje genoemd. Maar wat is een scheef of afgeplat hoofdje eigenlijk en wat kun je er tegen doen?

Sommige kindjes worden al geboren met een scheef hoofdje, maar dit komt niet zo vaak voor. In de meeste gevallen ontstaat een afgeplat of scheef hoofdje pas na de geboorte. Dit gebeurt tegenwoordig inderdaad wat meer dan in het verleden. De reden hiervoor is dat tegenwoordig geadviseerd wordt om kindjes op de rug te laten slapen in plaats van op de zij. Dit advies wordt gegeven om het risico op wiegendood te verkleinen.

Hoe ontstaat een scheef of afgeplat hoofdje?

Omdat de schedel van een baby nog zacht is en baby’s in de eerste maanden van hun leven nog veel liggen en slapen, kan de schedel aan één kant een beetje scheef groeien of afplatten aan de achterkant. Dit is het geval als een baby een voorkeurshouding ontwikkeld (dus als hij of zij met het hoofdje vaak dezelfde kant op ligt).

Of deze scheefgroei of afplatting nadelen heeft voor de ontwikkeling van je kindje is niet bekend. Op dit moment denkt men vooral dat het alleen maar een cosmetisch ‘probleem’ is, maar je wilt dit natuurlijk wel voorkomen of verhelpen.

Als je kindje wakker is en als je er zelf bij bent, dan mag je kindje bijvoorbeeld best op zijn buik of zij liggen. Dat moet je sowieso een paar keer per dag doen, zodat je kindje zijn nekspieren traint en hij geen voorkeurshouding ontwikkelt.

Wat kun je doen om een scheef hoodfje te voorkomen?

Daarnaast nog een paar adviezen waarmee je een scheef hoofdje kunt voorkomen:

  • Draai het hoofdje van je baby tijdens de slaap voorzichtig de andere kant op.
  • Als je kindje het hoofd naar een favoriete knuffel of naar het licht toe draait, probeer dan de knuffel of de lamp aan de andere kant te zetten. Lukt dat niet (met bijvoorbeeld een vaste lamp), leg dan je kindje andersom in bed.
  • Leg je kindje op het aankleedkussen afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts (probeer dit per verschoningsbeurt af te wisselen).
  • Wissel ook bij flesvoeding af tussen links en rechts voeden.
  • Draag je kindje ook afwisselend op je rechter- en je linkerarm.
  • Leg je kindje op zijn buik in de box. Let er hierbij wel op dat je je hand op zijn billen legt, zodat je je kindje stimuleert om zijn hoofdje op te tillen.
  • Waarschuwing: het gebruik van rolletjes en kussen ter voorkoming van een voorkeurshouding wordt ten sterkste afgeraden, omdat dit de kans op wiegendood verhoogt.

Toch een scheef hoofdje?

Heb je alle adviezen opgevolgd, maar is er toch sprake van scheefgroei of afplatting (zowel bij de geboorte als daarna), raadpleeg dan wel een arts. Het komt niet vaak voor dat een kindje een voorkeurshouding ontwikkeld door een medische aandoening, maar dit moet wel door een arts uitgesloten worden. De huisarts of het consultatiebureau (die vaak ook het scheve of afgeplatte hoofdje zullen constateren) kunnen je doorverwijzen naar een kinderfysiotherapeut. Deze zal dan extra oefeningen met je kindje gaan doen en ze jullie ook leren.

Mocht dit alles nou niet helpen, dan heb je de kans dat er een helmpje nodig is. Dit is een zogenaamde redressiehelm. Deze verbetert de vorm van de schedel door tegendruk te geven. Het gebruiken van een helm is bijna nooit nodig.

Wij hebben tot nu toe gelukkig bij onze zoon geen scheef of afgeplat hoofdje kunnen ontdekken. Hij heeft wel een tijdje een voorkeurshouding gehad, maar dat hebben we tegen kunnen gaan. Dit hebben we gedaan door hem uit te dagen naar de linkerkant te kijken. Hij keek namelijk het liefste naar rechts. Dat uitdagen hebben we gedaan door speeltjes aan zijn linkerkant vast te houden en door zelf links van hem te gaan staan. Bij het voorlezen van een verhaaltje gingen we altijd aan de linkerkant van zijn bedje zitten, zodat hij die kant op moest kijken om ons te zien. Dit heeft allemaal goed geholpen. Hij wisselt nu zelf af tussen links en rechts en heeft dus geen voorkeurshouding meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *