De eerste nederlandse ‘moedermelkbank’

Moedermelk is van onschatbare waarde voor kleine kinderen. Dat hebben wij zelf ook ervaren. We kregen zelfs van onze kraamhulp de tip om een druppeltje moerdermelk in het onstoken oogje van onze zoon te doen. En dan hielp ook nog echt ook!

Als voor normale kleine kinderen moedermelk al uiterst waardevol is (of zoals iemand het noemde: “vloeibaar goud”), dan kun je je wel voorstellen hoe belangrijk en goed moedermelk kan zijn voor te vroeg geboren baby’s. Dat is dan ook de reden waarom het VU medisch centrum de eerste moedermelkbank in Nederland opent in 2011.

Controleren

Moeders van gezonde kinderen kunnen hun overgebleven melk vanaf 2011 doneren aan de moedermelkbank. Deze bank controleert de melk dan goed op bacteriën en virussen, pasteuriseert de melk en vriest de melk in tot het moment dat deze melk nodig is.

Te vroeg geboren baby’s

Het is al langer bekend dat te vroeg geboren kinderen die melk van hun eigen moeder krijgen, op korte termijn minder infecties hebben en een minder grote kans op het ontwikkelen van een ernstige ontsteking van de darm. Een levensbedreigende complicatie die ongeveer 5 tot 10 procent van de te vroeg geboren kinderen krijgt.

De gedachte achter de moedermelkbank is dat moedermelk deze infecties en ontstekingen kan tegengaan. Ook als het niet om moedermelk van de eigen moeder gaat, maar om iemand anders’ melk.

Het geven van melk uit de moedermelkbank wordt niet zomaar gedaan. Er zal tot deze stap worden over gegaan als moeders van te vroeg geboren baby’s zelf nog niet genoeg melk produceren. Het komt ook regelmatig voor dat deze moedermelk helemaal niet aan de te vroeg geboren baby gegeven mag worden, omdat de moeder medicijnen slikt of zelf ziek is (de mogelijke oorzaak van de vroeggeboorte).

Studie

Op dit moment wordt de ingezamelde moedermelk alleen nog aan te vroeg geboren kindjes gegeven in het kader van onderzoek. De aanname dat de melk van andere moeders ook goed is en geen complicaties oplevert, moet nog onderzocht worden.

Met een studie zal de moedermelkbank onderzoeken wat de effecten van donormelk zijn in vergelijking met kunstvoeding en melk van de eigen moeder. Als blijkt dat donormelk beter is voor de premature baby’s dan kunstvoeding, wil de moedermelkbank in de toekomst donormelk blijven leveren aan kleintjes die niet voldoende eigen moedermelk kunnen krijgen.

In andere landen om ons heen, zoals Frankrijk en Duitsland wordt al jaren gebruik gemaakt van een moedermelkbank.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *