Gisteren hadden we het over wat er nu eigenlijk precies aan de hand is als je baby hoest. We hebben bekeken welke soorten hoest er zijn en wat ze betekenen.
Maar het is natuurlijk net zo belangrijk om te weten wat je er tegen kunt doen. Je ziet dat je kindje het moeilijk heeft. Door het vele hoesten slaapt het slecht en je baby voelt zich gewoon niet zo heel erg lekker. Dat wil je graag verhelpen. Daarom hebben we een aantal tips tegen het hoesten.
Maar wat kun je nu tegen het hoesten doen? (tot 6 maanden)
Er zijn een aantal manieren om het hoesten een beetje onder controle te krijgen zodat je baby er minder last van heeft. Hierbij is het wel belangrijk dat je dit niet te lang aankijkt. Als het hoesten langer dan een week duurt, is het verstandig om een huisarts te raadplegen. Meestal is er niets aan de hand, maar je moet dit wel even laten controleren.
Totdat je baby zes maanden is, kun je helaas niet heel veel doen aan het hoesten. Wel zijn er een paar manieren om je baby een beetje te ontlasten en ervoor te zorgen dat het hoesten minder worden.
Het hoofdeinde verhogen
De eerste tip is dat je het hoofdeinde van het bed van je kindje een beetje verhoogt. Hiermee komt zijn hoofdje ook wat hoger te liggen en zal het ademen wat makkelijker gaan. Leg bijvoorbeeld een stapel tijdschriften onder de poten van het bed.
Een versnipperde ui
Om de neus van je baby open te houden en het hoesten wat meer op gang te krijgen en ervoor te zorgen dat het slijm los komt, kun je een versnipperde ui naast het bed van je baby liggen. Het ruikt wel een beetje raar, maar hierdoor kan de hoest wel productief worden.
Stomen
Je kunt ook proberen om met je kindje te stomen. Het is wat moeilijk om met je baby onder een handdoek te gaan zitten. Een goede tip is daarom om een hete douche aan te zetten en vervolgens met je baby in de badkamer te gaan zitten. Wij hebben gemerkt dat het slijm hier snel van lost komt en dat je baby zelfs een beetje kan gaan spugen. Hierna voelt je baby zich meestal wel een stuk beter.
Neusspray
Om ervoor te zorgen dat de luchtwegen niet al te droog worden en om het slijm een beetje op te lossen kun je je kindje een neusspray geven, speciaal voor de allerkleinsten. Dit is vaak een simpele zoutoplossing (zonder medicijnen) die je met een verstuiver in het neusje kunt spuiten. Wij hebben de Otrivin Baby Neusspray gebruikt. Deze mag je maximaal vier keer per dag geven en geeft je kindje wat meer lucht. Zeker in het begin kan je kindje het sprayen echter wel vervelend vinden.
Vanaf zes maanden
Vanaf zes maanden heb je ook wat andere mogelijkheden voor je kindje, wat betreft medicijnen. Laat je hierbij wel goed voorlichten door een apotheek, je kunt niet zomaar alles gebruiken.
Hoestsiroop
Wij hebben als eerste een hoestsiroop op basis van thijm gebruikt. Deze hoestsiroop gaat de hoestprikkels tegen en werkt vrijwel direct. We hebben gemerkt dat deze hoestsiroop vooral goed werkt om ervoor te zorgen dat je kindje gaat slapen. Je mag de siroop vier keer per dag geven (8 ml per keer) en dit kun je het beste geven op een lepeltje. Voor de hele kleintjes zijn er ook nog doseerspuitjes. Die hadden wij niet nodig omdat Bas al goed van een lepeltje kan eten.
Bij de verschillende soorten hoestsiroop moet je wel goed op het suikergehalte letten; je wilt je kindje natuurlijk niet teveel suiker geven.
Hoestdruppels
Naast de hoestsiroop kun je je kindje ook nog hoestdruppels geven. Vaak worden de hoestdruppels van VSM (Tussikind) geadviseerd. Dit is een homeopatisch middel, maar wij hebben in ieder geval gemerkt dat Bas er wat beter van slaapt en zo dus beter de nacht door komt. Dit zijn ook weer druppels die je op een lepeltje kunt geven.
Algemene tips
Tot slot nog een paar algemene tips, die we graag met je willen delen:
- Zorg dat de lucht in de kamer niet te droog is door verdampers aan de radiatoren te hangen.
- Of hang een vochtige doek over de verwarming
- Veel drinken is altijd goed: dit vermindert de irritatie en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Geef je kindje, naast melk, ook water en/of diksap. Zuivelproducten kunnen zorgen voor meer slijm. Wij geven Bas nu voor het slapen nog een slokje water met een beetje diksap, zodat in ieder geval de melk zoveel mogelijk uit zijn keel is.
- Lekker in bad of onder de douche werkt ontspannend. De nevel is tegelijk een stoombadje waardoor de hoest minder vast komt te zitten.
mijn kleine man hoest ook maar door. Vanochtend zo’n hoestbui dat de hele 1e fles er weer uit kwam. Neusspray zoutoplossing helpt niks. Bed staat aan hoofdeinde wat omhoog. Het wordt nog niet beter. Hij heeft het nu al meer als een week…..
Hoi Loes,
Als het hoesten aan blijft houden en je zoontje er last van blijft houden, dan kun je natuurlijk altijd even naar de huisarts gaan; die kan je zoontje dan even onderzoeken en naar z’n longetjes luisteren. Dan weet je meteen zeker of alles goed zit.
En je kunt beter een keer teveel naar de huisarts gaan dan te weinig….
ben wel bij de huisarts geweest, als hij moeite zou krijgen met ademen kan ik hem een pufje geven. Verder noemen ze mijn zoon een happy weezer…poept, plast, eet, drinkt goed, is wel vrolijk………niets aan te doen
ons dochtertje van 10 maanden hoest nu al een aantal dagen. Overdag lijkt het wel alsof er wel slijm bij zit, maar als ze in bed ligt, lijkt het meer een droge hoest. Ze is nu sinds dat ze hoest ook al om kwart voor 5 ’s ochtends wakker terwijl ze eerder doorsliep tot 7 uur. Heeft iemand nog meer tips wat we kunnen doen ?
hi Linda,
Ik zou je vooral het volgende willen meegeven: als je kindje veel last heeft van slijm, probeer dan zo min mogelijk melkproducten te geven. Geef voor het slapen gaan nog een beetje sap of fruit. Tegen de droge hoest kun je proberen om de kamer iets vochtiger te maken door een verdamper aan de verwarming te hangen of een vochtige doek erover te hangen.
Verder blijft de tip: neem als het lang aanhoudt contact op met de huisarts.
Veel succes en hopelijk gaat het snel over. hou je ons op de hoogte en we horen graag nieuwe tips van anderen!
maar als de verwarming niet aan is op haar kamer, dan heeft een vochtige doek toch ook geen nut of wel ?
En ze heeft toch echt die fles nog nodeig voordat ze gaat slapen.
Misschien daarna nog een beetje sap geven ?
(als ze nog niet in slaap gevallen is ?)
Volgens mij geeft hoestsiroop verhoogde kans op wiegendood maar dat weet ik niet zeker hier kom ik nog even op terug.
Hoi met mika, mijn baby is 2 maanden oud hij hoesten veel,veel wat moet ik doen ? Ik heb geen idee?
Mijn dochtertje hoest al bijna 5 maanden? we hebben haar bij de kinderarts gebracht. hij zegt alles is ok? ze heft een thijm stroop en ventoline gekregen maar het helpt niet? s’avond kan ze ook niet goed slapen. wat moet ik dun? graag advise?