Het geboorteplan: een voorbereiding op je bevalling

Vanochtend stond er in het AD een artikel over het geboorteplan. Het geboorteplan is een document waarin je aangeeft hoe jij je bevalling voor je ziet en wat je liever wel of juist niet wilt. Omdat een bevalling (bijna) nooit gaat zoals je van te voren bedenkt, moet je een geboorteplan zien als een wensenlijst en geen lange lijst met eisen.

Zelf heb ik, samen met Jeroen, ook een geboorteplan geschreven. Onze verloskundige gaf ons een lijst met onderwerpen waarover we konden nadenken.

Waarom is het schrijven van een geboorteplan zinvol?

Tijdens mijn zwangerschap heb ik weinig nagedacht over mijn bevalling. Ik zag er ook niet tegenop. Ik dacht dat ik tijdens de bevalling voldoende tijd zou hebben en voldoende helder zou zijn om nog met de verloskundige te praten. Niets was minder waar. Mijn bevalling ging sowieso razendsnel, maar ik was ook helemaal in mijzelf gekeerd. De hele omgeving ging langs me heen. Daarom was ik vooral achteraf blij dat ik een geboorteplan had geschreven.

Ter voorbereiding

Een geboorteplan helpt je om je voor te bereiden op je bevalling. Maar misschien is het belangrijkste nog wel dat je omgeving op de hoogte is van je wensen. Zo had ik expliciet in mijn plan geschreven dat ik niet al te veel mensen om me heen wilde. Doordat dit van te voren al bekend was, voelde ik me ook niet meer bezwaard om de stagiaire de kamer uit te sturen. En doordat ook Jeroen goed op de hoogte was van mijn wensen, kon hij af en toe het woord doen en aan de verloskundige uitleggen wat ik het liefst wilde.

Voor de overdracht

Een geboorteplan is ook handig voor als je plotseling wordt overgedragen aan een andere verloskundige of doordat je in plotseling in het ziekenhuis moet bevallen. Ik wilde graag polyklinisch bevallen, maar vanwege langdurige gebroken vliezen en heftige rugweeën, heeft mijn verloskundige mij overgedragen aan het ziekenhuis. Hierdoor was mijn eigen verloskundige niet aanwezig bij de bevalling. De verloskundige in het ziekenhuis was dankzij het geboorteplan snel op de hoogte van mijn belangrijkste wensen.

Wat staat er allemaal in een geboorteplan?

Zoals gezegd: een geboorteplan beschrijft je wensen, niet je eisen. In je geboorteplan beschrijf je bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

  • Wat zijn je ervaringen met vorige bevalling(en)? Zijn er dingen die je hetzelfde wilt of juist heel anders?
  • In wat voor omgeving wil je bevallen? Thuis of in het ziekenhuis? Wil je juist veel of weinig mensen in de kamer? Denk ook aan: wil je muziek aan of niet? En wil je dat de kamer licht is of juist iets donkerder? 
  • In welke houding wil je bevallen? Op bed? Liggend of meer rechtop? Of wil bijvoorbeeld gebruikmaken van een baarkruk? En heb je misschien tijdens een cursus een speciale ademhalingstechniek geleerd die je wilt proberen?
  • Wat verwacht je van de begeleiding? Wil je dat de verloskundige elke stap uitlegt en alles vertelt of juist niet?
  • Hoe denk je over pijnbestrijding? Wil je dat juist wel of juist niet? Hierover is het belangrijk om vooraf ook informatie in te winnen. Vraag bijvoorbeeld na welke pijnbestrijdingsmethoden mogelijk zijn in het ziekenhuis. In ‘ons’ ziekenhuis was het bijvoorbeeld alleen mogelijk om een ruggenprik te krijgen.
  • Wat zijn je wensen rondom de geboorte? Wie knipt de navelstreng door? Wil je foto’s van de hele bevalling of alleen direct na de geboorte? Wil je de baby meteen tegen je aan hebben of wil je dat ze de baby eerst schoonmaken?
  • Wil je borstvoeding geven? Zo ja, dan zullen ze proberen om de baby zo snel mogelijk aan te leggen. En weet je nu al dat je met een keizersnede zult bevallen? Wanneer wil je de baby dan voor de eerste keer aanleggen? In sommige ziekenhuizen kan dit soms al in de operatiekamer.

Bovenstaand rijtje is een richtlijn. Waarschijnlijk heeft jouw verloskundige een eigen formulier waarop je jouw wensen kunt invullen. Het belangrijkste is dat je alles bespreekt met je partner, je verloskundige en andere mensen die bij je bevalling zijn.

Wanneer schrijf je een geboorteplan?

Je kunt het geboorteplan op ieder moment in de zwangerschap schrijven. Meestal schrijf het plan ergens in je derde trimester. Voor die tijd ben je waarschijnlijk helemaal nog niet met de bevalling bezig. De meeste verloskundigen zullen het geboorteplan met je willen bespreken als je tussen de 30 en 35 weken zwanger bent. Bedenk overigens dat je het geboorteplan altijd kunt wijzigen!

Wat zijn jouw ervaringen?

Heb jij een geboorteplan geschreven? Wat staat daar in? En heeft het je geholpen bij de bevalling? Deel je ervaringen door een reactie achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *