Stem moeder speciale rol bij activeren brein pasgeboren baby.

Als moeders tegen hun pasgeboren kinderen praten, leidt dat tot een speciale reactie in het brein van de baby’s. Dat hebben Canadese wetenschappers aangetoond. Vooral hersengebieden die worden geassocieerd met taalverwerving en motorische vaardigheden reageren sterk als pasgeborenen de stem van hun moeder horen.

Wanneer de kinderen de stem van een andere vrouw horen, worden deze delen van het brein niet actief. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Montreal in het wetenschappelijk tijdschrift Cerebral Cortex.

“Voor het eerst hebben we wetenschappelijk bewezen dat de stem van de moeder speciaal is voor baby’s en dat hun brein er sterk op reageert”, verklaart hoofdonderzoekster Maryse Lassonde op Physorg.com.

Mondbewegingen

Dit onderzoek bevestigt dat de moeder de primaire initiator is van taal bij baby’s”, aldus onderzoekster Lassonde. “Ook lijkt er een neurobiologisch verband te zijn tussen taalverwerving en de motorische vaardigheden die nodig zijn om te spreken.” Overigens is het al langer bekend dat de taalverwerving van baby’s meteen begint nadat ze worden geboren. Pasgeborenen die een woord met de letter ‘a’ horen, maken bijvoorbeeld vaak al de bewegingen met hun mond die nodig zijn om deze klank te produceren.

Spraakherkenning

Uit het onderzoek bleek dat de stemmen van de moeders een sterke reactie losmaakte in hersengebieden die worden geassocieerd met taal en motorische vaardigheden. Als de pasgeborenen echter werden geconfronteerd met de stem van een zuster, was er alleen een reactie meetbaar in hersengebieden die dienen voor spraakherkenning. Volgens de wetenschappers suggereren de resultaten van het experiment dat de taalverwerving van een baby begint onder invloed van de stem van de moeder.

Elektroden

Bij hun onderzoek bevestigden de wetenschappers elektroden op de hoofden van 16 pasgeboren baby’s. Vervolgens moesten de moeders van de kinderen het woord ‘hallo’ zeggen en werden de reacties van de babyhersenen in kaart gebracht. Het experiment werd daarna herhaald, maar dit keer spraken niet de moeders, maar een zuster tegen de baby’s.

Bron: Nu.nl

Eén antwoord op “Stem moeder speciale rol bij activeren brein pasgeboren baby.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *