Je kindje is een paar maanden oud en krijgt al een tijdje de borst of de fles. Veel kindjes krijgen op een gegeven moment nog een zuigbehoefte na het voeden en gaan van alles in hun mond stoppen.
Veel kindjes stoppen hun duim, een vinger of meerdere vingers in hun mond en beginnen daarop te zuigen. Maar ook doekjes, knuffels en speeltjes zijn niet veilig en worden in de mond gestopt.
Deze zuigbehoefte is normaal en niets om je zorgen over te maken; dit hoort er nu eenmaal bij. Maar wat kun je je kindje het beste geven om op te zuigen? Het is sowieso verstandig op hem of haar een vast iets te geven om op te zuigen. Dekentjes, doekjes en speeltjes kun je het beste uit de mond halen.
De meeste kindjes gaan dan op hun vingers zuigen en dan kun je ervoor kiezen om je kindje een fopspeen te geven.
De voordelen van een fopspeen
Je kunt je kindje het beste een fopspeen geven omdat dit een aantal voordelen heeft:
- Een fopspeen is minder schadelijk voor de gebit dan de eigen vingertjes.
- Als je kindje in slaap is gevallen, is het vaak makkelijk om een fopspeen uit de mond te halen dan een vinger of duim.
- Het gebruik van de fopspeen is makkelijker af te leren dan het duim- of vingerzuigen. Een fopspeen kun je namelijk wegleggen, een vinger niet.
Pas op met fopspenen
Er zijn wel een paar dingen waar je bij het gebruik van een fopspeen op moet letten:
- Doop een fopspeen nooit in zoetigheid (suiker, siroop of honing); dit is erg slecht voor het gebit.
- Geef de fopspeen niet meteen na het drinken, maar doe dit pas als je kindje moe of verdrietig is. Dit is meestal ook het moment waarop de duim of de vinger naar de mond gaat.
- Geef de fopspeen niet als je kindje rustig in de box of in de kinderwagen ligt of rustig aan het rondkijken is. Dan is het gewoon niet nodig.
- Geef de fopspeen bij het in slaap vallen alleen als die behoefte er echt is.
- Probeer de fopspeen uit de mond van je kindje te halen als deze eenmaal slaapt.
Waar moet een fopspeen aan voldoen?
Niet iedere fopspeen is geschikt of goed voor je kindje. Houd daarom met de volgende zaken rekening:
- Je kunt het beste een orthodontisch model fopspeen gebruiken. Deze modellen hebben minder tot geen invloed op de kaakgroei, de ontwikkeling van het gebit, de tongligging en het slikken.
- Zorg voor meerdere fopspenen in huis; je kindje kan gehecht raken aan een fopspeen. Zorg er daarom voor dat je altijd meer dan één fopspeen bij de hand hebt, mocht je er eentje kwijtraken.
- Houd de fopspeen goed schoon; Het is belangrijk voor de hygiëne om de fopspeen regelmatig schoon te maken (door hem uit te koken of in de sterilisator te doen).
- Maak een fopspeen nooit schoon door hem in je eigen mond te stoppen; een mond van een volwassene bevat veel bacterieën en ziektekiemen. Dit kan een slechte invloed hebben op het gebit (gaatjes veroorzaken) en de gezondheid (in het geval van ziektekiemen) van je kindje.
- Vervang een fopspeen regelmatig; net al bij andere spenen slijt het rubber (siliconen-materiaal) door veelvuldig gebruik en kunnen er kleine scheurtjes optreden. Je kindje kan dan zelfs stukjes van de fopspeen afbijten en doorslikken.
- Vervang een fopspeen meteen als deze beschadigd is. Normaal gesproken gaat een fopspeen gemiddeld zes tot acht weken mee.
Wij hebben zelf veel aan deze tips gehad. Onze zoon valt soms minder snel in slaap en begint dan te jengelen en te huilen. We hebben gemerkt dat een fopspeen hem dan kalmeert en dat hij dan alsnog redelijk snel in slaap valt.
Wel heeft hij echt moeten leren om op de fopspeen te zuigen. In het begin wist hij gewoon niet wat hij met dat ding in zijn mond moest doen. Hij spuugde hem dan uit en begon op zijn vingertjes te zuigen. We haalden dan zijn vingers uit zijn mond en gaven de speen. Deze hielden wij even vast totdat hij zelf een duidelijke zuigbeweging ging maken.
Wil je iets op het speentje doen? Doe ipv zoetigheid een beetje baby/peuter tandpasta op de fopspeen. Die tandpasta vinden baby’s en peuters ook erg lekker. En het is goed voor hun tandjes.