Waar wordt je kindje geboren?

In Nederland hebben ouders, tot op bepaalde hoogte, zelf de keuze waar hun kindje geboren wordt. Je kunt er dan ook voor kiezen om je kindje thuis geboren te laten worden.

Hiervoor met je wel een aantal maatregelen treffen, om ervoor te zorgen dat alles thuis in orde is en dat de kraamhulp haar werk goed kan doen. Daarnaast is er altijd nog de kans dat je alsnog naar het ziekenhuis moet, vanwege een medische indicatie (dit is meestal al vooraf bekend) of vanwege een complicatie tijdens de bevalling.

Aan de andere kant is er ook nog altijd de kans dat je van plan bent om naar het ziekenhuis te gaan, maar dat de bevalling zo snel gaat, dat je kindje alsnog thuis geboren gaat worden.

Traditioneel kiezen vrouwen in Nederland nog vooral voor een bevalling in het ziekenhuis. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn in 2010 is driekwart van de vrouwen in het ziekenhuis bevallen. Een kwart van de vrouwen beviel thuis van haar kindje. Het aantal thuisbevallingen is de laatste jaren in Nederland gestaag aan het dalen. Twintig jaar geleden beviel nog 38% van de vrouwen thuis. Als het vergeleken wordt met de rest van Europa scoort Nederland met 25% thuisbevallingen nog wel hoog.

De bevalling is een belangrijk moment. Denk er daarom goed over na wat je wilt. Heb je meer informatie nodig over wat je allemaal nodig hebt bij een thuisbevalling, lees dan het artikel ‘Thuisbevalling; wat is er voor nodig?‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *