Mijn kindje heeft koorts: wat moet ik doen?

Alle kinderen krijgen wel eens koorts. Koorts kan gepaard gaan met een griepje of verkoudheid, maar kleine kinderen (baby’s en peuters) kunnen ook koorts krijgen zonder ziek te zijn.

Maar wat moet je nu wel of juist niet doen als je kindje koorts heeft? In dit artikel tips die wij onlangs kregen toen Bas enkele dagen hoge koorts had.

Hoe ga je om met koorts?

  • Kleed je kindje luchtig aan. De warmte moet het lichaam kunnen verlaten;
  • Gebruik daarom ook geen dikke dekbedden;
  • Laat je kindje bepalen hoeveel hij wil slapen. Stap dus af van het normale schema. Slaap is altijd goed voor een kindje dat zich niet lekker voelt;
  • Laat je kindje voldoende drinken. Gewoon water, slappe thee of dun aangemaakt sap.
  • Je kunt je kindje een paracetamol geven, maar dit hoeft niet. Met de paracetamol verlaag je de koorts. Omdat koorts een reden heeft – het bestrijdt infecties – hoef je de koorts niet te verlagen. Sommige artsen zeggen wel dat je soms ’s avonds een paracetamol kunt geven zodat je kindje (en jij dus ook!) lekker kan doorslapen.

Waardoor krijgt je kindje koorts?

Koorts heeft altijd een reden. Het ontstaat als reactie op virussen en bacteriën die in het lichaam aanwezig zijn. Koorts is daarom ook niet gevaarlijk. Het is een manier om virussen en ziektekiemen te bestrijden.

Wanneer ga je naar de dokter?

  • Neem altijd contact op met de huisarts als je ergens over twijfelt;
  • Als je kindje én koorts heeft én er ziek uitziet, neem dan ook contact op met je huisarts. Of je kindje er ziek uitziet, kun je zelf vaak het beste bepalen. Je kindje zal zich anders gedragen dan normaal, heeft geen aandacht voor z’n omgeving, etc.
  • Heeft je kindje langer dan drie dagen koorts? Bel dan ook met de huisarts. Veel artsen willen een kindje dat al meerdere dagen koorts heeft in ieder geval even zien en controleren.

Eerder schreven we al het artikel “wanneer heeft je kindje koorts?“. In dat artikel staat onder andere het verschil tussen verhoging en koorts uitgelegd.

Hoe ga jij om met koorts? Heb jij nog andere tips? Dan horen wij die graag! Laat ze hieronder achter in een reactie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *