Wel of niet zwemmen als je kindje verkouden is?

Bas en ik gaan elke week babyzwemmen. Alleen, laatst was Bas verkouden. Hij had enorme snotneuzen, zat erg ‘vol’ en was enorm aan het hoesten. Omdat ik twijfelde of ik wel of niet moest gaan zwemmen, heb ik overlegd met het zwembad en de huisarts.

In principe kun je met een kindje dat verkouden is, gewoon gaan zwemmen. Echter, heeft je baby of kindje een neusverkoudheid, dan kun je beter thuisblijven, was het advies van de huisarts.

Waarom kun je beter niet gaan zwemmen met een verkouden baby/kindje?

Als je kind last heeft van een (neus)verkoudheid, zijn de slijmvliezen geïrriteerd en zitten vol met bacteriën en virussen.  Door te gaan zwemmen en het water dat door de neus het lichaam ingaat, heeft je kind dan een grotere kans op een verstopte bijholte, buis van Eustachius of een middenoorontsteking. 

Meer over verstopte bijholte, buis van Eustachious en middenooronsteking

Hieronder meer informatie over deze aandoeningen. Deze informatie is een samenvatting van wat ik zelf op internet heb gevonden.

Verstopte bijholte/bijholteontsteking

Bij een bijholteontsteking heb je last van een verstopte neus, vol met dik, geel slijm. Door de ontsteking heb je pijn in bovenkaak of kiezen, rond de ogen en wangen en heb je vaak ook hoofdpijn.

Lees meer over bijholteontsteking op gezondheidsplein.nl of medicinfo.nl

Verstopte buis van Eustachius

De buis van Eustachius is de verbinding tussen het middenoor en de keelholte. Door veel slijm in de neus- en bijholten kan de buis van Eustachius verstopt raken. Je merkt dit door klachten als een dof gevoel in het oor, minder goed kunnen horen en suizende oren.

Lees meer over de buis van Eustachius op gezondheidsplein.nl of medicinfo.nl

Middenoorontsteking

Uiteindelijk kunnen een verstopte bijholte en buis van Eustachius leiden tot een middenoorontsteking. Vooral bij kleine kinderen komt een middenoorontsteking voor, doordat zij nog een kortere en rechtere buis van Eustachius hebben dan volwassenen. Het middenoor bevindt zich achter het trommelvlies en is door de buis van Eustachius verbonden met de keel. 

Bij een middenooronsteking grijpen kleine kinderen vaak naar de oren, omdat ze nog niet duidelijk kunnen aangeven waar het pijn doet. Daarnaast zijn koorts en soms hoofdpijn een symptoom van een middenoorontsteking.   

Lees meer over middenoorontsteking op gezondheidsplein.nl of medicinfo.nl

Wel of niet zwemmen?

Uiteindelijk ben ik met Bas niet gaan zwemmen, maar heb ik even een weekje overgeslagen. Want zoals ik eerder al schreef: babyzwemmen is heel leuk, een ziek kind niet. Twijfel je zelf: bel met je huisarts of blijf lekker thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *