Sinds kort gaan Bas en ik samen zwemmen. Eén keer per week volgen we een les babyzwemmen. De eerste keer was het even wennen, maar sindsdien is het enorm leuk!
Bas spettert met zijn handjes in het water en lacht volop. Naast dat het dus heel gezellig is, is zwemmen ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kindje.
Wanneer kun je met babyzwemmen beginnen?
Aangeraden wordt om pas met babyzwemmen te beginnen als je kindje 6 -8 weken of ouder is. Voor die tijd kan je kindje zijn temperatuur nog niet goed onder controle houden en is de kans op onderkoeling dus aanwezig. Het voordeel van jong beginnen met zwemmen is, dat de luchtpijp van je kindje zich dan nog automatisch afsluit zodra je kindje onder water wordt gehouden. Deze reflex blijven kindjes houden totdat ze ongeveer 12 weken oud zijn. Daarna is de reflex wel weer heel snel aan te leren.
Wanneer je precies met je kindje kunt beginnen met zwemmen, hangt af van de regels van het zwembad. Bij ons zwembad mag je pas babyzwemmen zodra je kindje drie maanden oud is.
Voordelen van babyzwemmen:
- Je kindje raakt al op jonge leeftijd vertrouwd met het water. De kans is hierdoor klein dat hij/zij watervrees ontwikkelt.
- Jij en je kindje versterken jullie band met elkaar. Je kindje leert om jou te vertrouwen.
- Je kindje heeft contact met andere kinderen.
- Door het zwemmen ontwikkelen de spieren van je kindje zich. Ook is het goed voor de motorische ontwikkeling.
- En het is vooral heel leuk en ontspannend!
Zijn er ook nadelen?
Enkele jaren geleden was er in de media veel aandacht voor babyzwemmen en het chloor in zwembaden. Uit verschillende onderzoeken kwam naar voren dat chloor een negatieve invloed kon hebben op de longen van kleine kinderen. Wat er van waar is weet ik niet. In mijn zoektocht op internet ben ik ook veel nuanceringen en andere meningen tegengekomen. Zo wordt er in veel zwembaden tegenwoordig steeds minder chloor gebruikt.
Het belangrijkste is om je gevoel te blijven volgen. En natuurlijk kun je altijd informatie inwinnen bij het zwembad bij jou in de buurt.
Tips voor het babyzwemmen:
- Geef je kindje minstens een uur voor het zwemmen iets te eten of drinken. Als ze te snel na het eten/drinken gaan zwemmen, gaan ze vaak spugen.
- Gebruik een zwemluier of een zwembroekje. Zwemluiers kun je eenmalig gebruiken en gooi je na het zwemmen weg.
- Zelf trek ik thuis al mijn badpak aan. Dat scheelt weer tijd met omkleden. Vaak zijn de kleedkamers erg vol, vanwege alle kinderwagens en maxi cosi’s. Bas kan ik uitkleden naast het zwembad, waar diverse aankleedkussens liggen.
- Let op of je kindje het tijdens het zwemmen niet te koud krijgt. Het water moet 30 graden Celsius of hoger zijn.
- Smeer je baby na het zwemmen en douchen in met crème of olie, zodat het huidje niet uitdroogt.
Twijfel je of babyzwemmen iets voor jullie is? Vraag dan of het mogelijk is om eerst een proefles te volgen. Wij hebben dat ook gedaan en hebben pas daarna een abonnement genomen.
2 antwoorden op “Babyzwemmen: leuk en leerzaam!”