Foliumzuur zorgt voor slimmer kind

Ieder vrouw met een kinderwens krijgt het advies om foliumzuur te gaan slikken. Foliumzuur vermindert namelijk de kans dat je kindje geboren wordt met een aangeboren hartafwijking. Maar het slikken van foliumzuur schijnt nog meer voordelen te hebben.

Uit recent Amerikaans onderzoek is gebleken dat kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap voedingssupplementen slikten met onder meer ijzer en foliumzuur slimmer zijn dan kinderen van moeders die dit niet hebben gedaan. Ook hebben ze een betere fijne motoriek. Aan het onderzoek namen 676 moeders en hun kinderen deel.

Het slikken van foliumzuur geeft je kind dus als het ware een voorsprong. De resultaten uit het onderzoek op een rijtje:

  • het innemen van voldoende ijzer heeft invloed op de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Een tekort hieraan kan de intellectuele en motorische ontwikkelingen schaden. Tip: drink een glas vruchtensap tijdens het eten. De vitamine C hierin bevordert de opname van het ijzer door je lichaam.
  • foliumzuur verkleint de kans dat je kindje geboren wordt met een open ruggetje of open schedel.

Je kunt het beste al voordat je zwanger bent, beginnen met het slikken van foliumzuur. Het duurt namelijk even voordat je lichaam voldoende foliumzuur heeft opgeslagen. Het advies is om acht weken vóór de conceptie te beginnen. Omdat dat tijdstip natuurlijk niet vooraf vast ligt, is mijn tip om te beginnen met foliumzuur voordat je gaat proberen zwanger te worden. Zodra je zwanger bent, slik je nog tien weken door. Daarna is het niet meer nodig.

Tip: slik je al vitaminepillen en wil je dit blijven doen tijdens de zwangerschap? Koop dan een preparaat dat speciaal geschikt is voor zwangere vrouwen. In normale vitaminepillen zit namelijk vaak te veel vitamine A.

Bron: HLN.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *