Hoe kies je de juiste babynaam?

BabynamenWat ik één van de moeilijkste dingen vond toen ik eenmaal wist dat er een kindje aankwam, was het kiezen van een babynaam. Het is belangrijk dat je een goede naam kiest, je kindje moet er immers zijn (of haar) hele leven mee doen.

Waar moet je dus allemaal rekening mee houden? Hoe kies je de beste naam voor je kindje?

Waar moet je allemaal rekening mee houden als je een naam kiest voor je kindje?

  • Of je weet het geslacht van je baby tijdens de zwangerschap nog niet (omdat je het niet wilt weten), of je weet het wel. In beide gevallen kies je een babynaam voor beide geslachten. De mensen die de echo’s maken, maken ook wel eens een foutje…
  • Kies een naam die je zelf ook mooi vindt! Dat klinkt als een open deur, maar jullie moeten de naam allebei mooi vinden
  • Kies een naam die goed past bij je achternaam, die 2 horen nu eenmaal bij elkaar.
  • Denk goed na over aanvullende namen: wil je je kindje vernoemen naar iemand? Dat hoeft niet persé in zijn roepnaam, maar dat kan ook in de tweede of derde naam
  • Zorg ervoor dat je meerdere namen hebt overlegd met je partner. Het kan maar zo zijn dat je na de geboorte toch een andere naam beter vindt passen (Bas was niet onze eerste naam-keus tijdens de zwangerschap)
  • Denk er goed over na. Leg samen met je partner een lijst aan. Wat wil jij graag als naam, maar ook; wat wil jij sowieso niet als naam? Wees niet bang om dat uit te spreken
  • Als je er niet uitkomt, maak een ranglijst: welke naam vind je het mooiste?
  • Maar vooral: praat erover met je partner. Door het er vaak over te hebben en door verschillende namen vaak hardop uit te spreken, zul je merken dat sommige namen beter blijven ‘hangen’ dan andere namen.

Maar, vooral toen we zwanger waren van onze onze eerste zoon, Bas, vonden we het moeilijk om te beginnen. Bij onze tweede, Hugo, vonden we dat minder moeilijk.

Boekje met naam suggesties

Om dat wat verder te helpen hebben we toen een boekje gekocht met naam-ideeën. Zo’n boekje helpt je om erover na te denken, om lijsten door te nemen. Maar ook hierbij geldt weer: door erover te praten en door de lijsten door te spitten kom je er vanzelf achter wat je wel en wat je niet wilt.

Een goed voorbeeld van zo’n boekje is het Babynamen boekje. Het boekje is niet zo duur, maar je haalt er wel heel veel inspiratie uit!

Tips & Trucs

Hebben jullie nog tips van dingen die je hebben geholpen met het kiezen van een naam? Als dat zo is, kun je die tips hieronder in de reacties achterlaten. We zullen ze dan meenemen in het lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *