Hoe kies je de kinderopvang die bij je past?

Voor veel kinderen en ouders komt ooit dit moment: de eerste dag naar het kinderdagverblijf. Ik vond het de eerste dagen best wel moeilijk. Want ook al zijn de leidsters enorm lief en kundig en vond ik het ook wel weer heerlijk om te gaan werken; ik voelde me ook schuldig om Bas bij ‘vreemden’ achter te laten. Gelukkig hebben wij wel een heel goed gevoel bij het kinderdagverblijf dat wij gekozen hebben. Maar hoe kies je de opvang die het beste bij jullie past?

Gastouders, kinderdagverblijf of au pair?

Naast de meer informele vormen van opvang door bijvoorbeeld opa’s en oma’s, zijn er in Nederland drie formele vormen van opvang mogelijk: gastouders, kinderdagverblijf/creche of een au pair.

Hoe kies je de kinderopvang die het beste bij jullie past?

Wij hebben zelf gekozen voor een kinderdagverblijf en hebben daarbij de volgende aspecten meegenomen in onze afweging. Deze aspecten kunnen je echter ook helpen bij het kiezen van gastouders of au pair.

Volg je gevoel

Het belangrijkste is om je gevoel te volgen. Het is hetzelfde als bij het kopen van een huis: je weet meteen of het je droomhuis is of niet. Zo is het ook bij het kiezen van een opvang. ga in jullie zoektocht daarom op bezoek bij een of meerdere kinderdagverblijven. Heb je geen goed gevoel als je door de opvang loopt? Zoek dan verder!

De locatie

Aan de locaties worden strenge eisen gesteld. Ieder kinderdagverblijf wordt geinspecteerd door de GGD. De inspectierapporten zijn terug te vinden op de website van de gemeente of GGD. Maar niet alles is vast te leggen in een rapport. Kijk daarom goed rond tijdens je bezoek. Hoe is de interactie tussen de leidsters en de kinderen? Hoe ziet de speelruimte eruit? Waar staan de bedjes? Vaak staan er veel bedjes in een ruimte. Belangrijk is dat de slaapkamers niet te warm zijn en goed geventileerd worden. Ook bieden steeds meer kinderdagverblijven de mogelijkheid om je kindje buiten te laten slapen. Vooral in het noorden en oosten van nederland is dit heel gebruikelijk.

Horizontale of verticale groepen?

In een horizontale groep zitten kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar. Meestal zijn er twee soorten horizontale groepen: 0-2 jaar en 2-4 jaar. In een verticale groep zitten alle kinderen (0-4 jaar) bij elkaar. Wij hebben gekozen voor een opvang met horizontale groepen, zodat onze zoon voldoende leeftijdgenootjes heeft om mee te spelen. Wij vonden het leeftijsdverschil tussen de kinderen in een verticale groep te groot.

Waar is de opvang gevestigd?

Is de opvang dicht bij je huis of juist dicht bij jullie werk? Kies je voor een opvang in je eigen buurt, dan is het grootste voordeel dat vriendjes en vriendinnetjes waarschijnlijk ook in de buurt wonen. Maar kiezen voor opvang in de buurt van je werk kan handig zijn als je bijvoorbeeld borstvoeding geeft en niet kunt kolven op je werk. Je kunt dan je kindje voeden op de opvang.

Haal- en brengtijden

De haal- en brengtijden kunnen per kinderdagverblijf verschillen. Werken jij en je partner tot laat in de middag, dan is het wellicht handig om te kiezen voor een opvang in de buurt van je werk. Of wellicht past opvang door gastouders of au pair dan beter bij jullie. Met veel gastouders zijn afspraken te maken over opvang in de avonduren. Een au pair woont bij je in huis, waardoor dit nog meer flexibiliteit biedt.

Pedagogisch plan

In het pedagogisch plan staat beschreven hoe de opvang aankijkt tegen de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Dit pedagogisch plan krijg je mee van de opvang of kun je inzien tijdens je bezoek. Omdat je kindje vaak meerdere dagen per week op het kinderdagverblijf verblijft en zij dus eigenlijk je kindje ook mee opvoeden, is het belangrijk dat het pedagogisch plan aansluit bij jullie eigen visie op de opvoeding.

Wachtlijst?

Heb je eenmaal een keuze gemaakt, schrijf je kindje dan snel in. Vaak kun je je kindje al voor de geboorte inschrijven.  Doe dit ook want in steeds meer plaatsen is er een wachtlijst!

3 antwoorden op “Hoe kies je de kinderopvang die bij je past?”

  1. Je idee om een kinderopvang in mijn eigen buurt te kiezen spreekt me aan! Mijn zoon is 1, en binnenkort moet ik terug naar werk gaan. Dan kunnen mijn vriendinnetjes die in dezelfde buurt wonen hem ophalen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *