Borstvoeding en werken

Kolven onder werktijdHet advies is om je kindje minimaal zes maanden volledige borstvoeding te geven. Maar hoe doe je dat als je weer gaat werken en je niet tussendoor naar je kindje kunt om te voeden?

Melk afkolven is dan de oplossing. De afgekolfde melk krijgt je kindje dan later vanuit de fles. Maar hoe regel je dit op je werk en wat zijn je rechten?

Wet- en regelgeving omtrent kolven

Wettelijk gezien heb je recht om een kwart van je werktijd te gebruiken om te kolven. Als je dus acht uur per dag werkt, mag je daarvan twee uur gebruiken om te kolven. Hierop heb je recht tot het moment dat je kind negen maand oud is.

Waarop heb je nog meer recht?

  • Je werkgever moet ervoor zorgen dat er een ruimte is waar jij kunt kolven. Deze ruimte moet afsluitbaar zijn en ramen moeten kunnen worden afgeschermd.
  • Als er geen geschikte ruimte is, mag je zelf een plek regelen. Je kunt dan ook afspreken dat je naar je kindje toe gaat om te voeden of dat je (gedeeltelijk) thuis gaat werken.

Zelf  heb ik ook andere afspraken moeten maken met mijn werkgever. Op mijn werk is namelijk geen geschikte ruimte. Ik kolf nu in een kamer van een collega, maar ik moet dus steeds vragen of ik even van de kamer gebruik mag maken. Geen ideale situatie dus, Daarom heb ik afgesproken dat ik ’s ochtends later begin met werken. Ik kolf dan nog even thuis. Tussen de middag kolf ik op mijn werk en ik ga aan het einde van de dag weer iets eerder naar huis. Op deze manier hoef ik maar één keer op mijn werk te kolven, maar kan ik toch borstvoeding blijven geven.

Jouw “plichten”

Je werkgever mag jou dus niet weigeren te kolven tijdens je werk. De overheid spreekt niet over plichten van jou. Ik denk dat je maar één plicht hebt ten opzichte van je werkgever: geef op tijd aan wat je plannen zijn. Op deze manier weet iedereen op tijd wat er wel en niet mogelijk is en ontstaat er geen gespannen sfeer.

Eén antwoord op “Borstvoeding en werken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *