Huilen hoort erbij

Bij tijd en wijlen is dit de angst van elke nieuwe ouder: ‘als mijn kindje maar geen huilbaby wordt’. Maat wat is een huilbaby nu eigenlijk en hoe ga je er mee om?

Ten eerste de vraag; wat is een huilbaby? Volgens deskundigen luidt de definitie van een huilbaby als volgt: “Een baby is een huilbaby als hij/zij meer dan 3 uur per dag huilt, voor meer dan 3 dagen per week en gedurende een periode van 3 weken.” Normaal gesproken huilt een baby minder per dag. In de eerste paar weken van zijn leventje bouwt dit langzaam op naar de piek van 2,5 uur huilen per dag. Deze piek ligt meestal rond de zesde week. Daarna zal het huilen langzaam weer wat minder worden tot ongeveer 1,5 uur per dag bij 3 maanden. Dit blijft meestal zo totdat je kindje een jaar is.

Huilen hoort erbij. Kindjes huilen nu eenmaal, daar is niks mis mee. ‘Dat is goed voor de longetjes’ zeggen mensen wel eens. Maar voor jou betekent het wat anders. Dit is jouw kindje dat je moet beschermen en waar je voor moet zorgen. Als het huilt is het verdrietig en is het aan jou om het op te lossen. Bij ouders is dit sterk ontwikkeld. Je zou zelfs kunnen spreken van een natuurlijke reflex dat ervoor zorgt dat je voor je kindje wilt zorgen als hij/zij huilt.

Wat betekent het huilen van je baby

Een baby huilt natuurlijk niet voor niets. Het is de enige manier van je kindje om met jou te communiceren. Soms kun je de oorzaak makkelijk achterhalen. Je ziet het snel als je kindje een schone luier moet hebben. En je weet het ook wel als je kindje huilt omdat het honger heeft. Maar soms is de oorzaak niet zo makkelijk te vinden en is het voor jou ook niet makkelijk om het te verhelpen.

Soms moet je kindje gewoon even huilen. Dat is natuurlijk ook niet zo heel raar. Je kindje heeft 9 maanden in de beschermde en beschutte baarmoeder gezeten. Opeens is je kindje geboren en krijgt hij een hele wereld aan prikkels over zich heen. Nieuwe geluiden, nieuwe geuren, alles voelt anders, ineens moet hij zelf eten, ademhalen en poepen. Dat is nogal wat.

Huilen is een gezonde manier voor je kindje om al deze nieuwe indrukken te verwerken. Soms is het huilen gewoon een manier van je kindje om aan te geven dat hij getroost wil worden en dat hij weer even dicht bij zijn vertrouwde papa en mama wil zijn.

Wat kun je tegen huilen doen?

Waar je kindje nu echt rustig van wordt is een kwestie van uitproberen. Dit kan per kindje verschillen. Sommige kindjes willen gewoon tegen je aan liggen en je hartslag horen. Andere kindjes vinden het fijn als er tegen ze gepraat wordt. Weer andere kindjes vinden beweging fijn en dus kun je met ze rond gaan lopen. Dit zijn allemaal manieren om je kindje te troosten. Maar probeer te vermijden dat dit al te lang gaat duren (wie kent niet de verhalen van een vader die urenlang met zijn kindje in de auto rond gaat rijden zodat het kindje tenminste wat slaapt…). Lange troostsessies werken over het algemeen niet heel goed, maar zijn ook voor jou als ouder erg vermoeiend.

Sommige kindjes huilen ook uit vermoeidheid en dan werken bovenstaande manieren uiteindelijk alleen maar averechts. Maar dit is niet altijd het geval. Het is dus ook weer niet goed als je je kindje zichzelf elke keer weer in slaap laat huilen (zichzelf uit laat putten dus).

Waar het uiteindelijk om gaat is dat jij als ouder je kindje moet helpen met het omgaan met de stress van alle nieuwe indrukken. Het belangrijkste hierbij is dat je zelf ook rustig en ontspannen bent. Dit zal doorwerken op je kindje en deze zal zich dan ook veilig voelen. Het kost even tijd voordat je de signalen van je kindje goed herkent en dat je daar goed mee om kunt gaan.

De belangrijkste tips.

Wel zijn er een paar tips om ervoor te zorgen dat je hier goed mee om kunt gaan. Je moet bij het omgaan met huilen van je kindje proberen de gulden middenweg te vinden. Uiteindelijk komt dit neer op Rust en Regelmaat.

Rust

Hierbij is de rust vooral belangrijk voor je zelf. Je moet zelf goed uitgerust zijn en lekker in je vel zitten. Wanneer dat het geval is, straalt dat af op je kindje en zal je kindje ook rustiger worden.

Regelmaat

Regelmaat is vooral belangrijk voor je baby. Het gaat er hierbij niet om dat je alles op hetzelfde tijdstip doet. Zo werken kleine kinderen nu eenmaal niet, en elke keer als je een tijdstip niet haalt, levert dat weer frustratie op. Bij regelmaat gaat het vooral om de de manier en de volgorde waarop je bepaalde dingen doet. Door een goede regelmaat (of ritme) in de dagelijkse verzorging weet je kindje ook wat er gaat gebeuren en daar wordt hij rustiger van. Een goed voorbeeld van een duidelijk ritme is bijvoorbeeld; (1) Wakker worden, (2) voeden, (3) verschonen, (4) even knuffelen of spelen en (5) weer naar bedje toe. Hiermee geef je je kindje veel houvast en rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *