Slaapt jouw kindje nog niet door?

De eerste paar maanden zijn voorbij en jij zou heel graag weer eens een nacht aan één stuk door willen slapen. Je kindje is het daar alleen nog niet mee eens en wordt midden in de nacht nog een keer wakker. Nu kun je dat natuurlijk oplossen met je partner. De ene nacht gaat je partner eruit en de andere nacht ga jij eruit.

Zo hebben Evelien en ik dat in ieder geval opgelost. Daardoor konden we allebei af en toe een nacht ongestoord doorslapen en waren we niet allebei continu bekaf.

Wanneer gaat je kindje doorslapen?

We hebben al eerder besproken hoeveel een kindje slaapt. Het lijk heel veel, maar zeker de eerste drie maanden slaapt een kindje gemiddeld genomen zo’n 12 tot 18 uur per dag. Je kindje wordt nog om de twee à drie uur wakker.

Na de eerste drie maanden gaat je kindje steeds langer doorslapen. Je kindje komt dan snel op een punt dat het de hele nacht doorslaapt. Dan kunnen jullie als ouders dus ook de nacht lekker doorslapen.

Waarom is slaap belangrijk?

Voor kleine kinderen is slapen heel belangrijk. Ten eerste verwerken kinderen tijdens het slapen alle indrukken die ze hebben opgedaan. En let wel, een kindje maakt ontzettend veel mee en heel veel dingen voor de eerste keer!

Maar daarnaast is slaap heel belangrijk voor de lichamelijke groei van kleine kinderen. Als een kindje slaapt wordt er door de hypofyse een groeihormoon aangemaakt. Dit groeihormoon zorgt ervoor dat je kindje zich goed ontwikkelt en is van levensbelang

Manieren om je kindje te laten slapen

Voor kinderen is rust en regelmaat heel erg belangrijk. Wij hebben er bij Bas goed voor gezorgd dat het altijd duidelijk was wanneer en waar hij ging slapen. Voor elk slaapje brachten we hem naar zijn slaapkamer. Daarnaast voeren we voor het slaapje altijd hetzelfde ritueel uit. Hierdoor weet hij dat het tijd is om te gaan slapen. Dit is trouwens niet alleen belangrijk om een kindje door te laten slapen, we hebben hier nu nog steeds heel veel voordeel van. Bas is namelijk nog steeds een hele goede slaper. Hij valt doorgaans goed in slaap en ligt niet lang wakker in bed.

Daarnaast is het ook belangrijk om een kindje een rustige omgeving te geven om in te slapen. Ten eerste een rustige kamer waar niet al te veel licht en geluid is. Maar het is ook belangrijk om je kindje niet al te veel prikkels te geven. Zorg ervoor dat je kindje niet omringt is door als zijn speelgoed en zorg ervoor dat er niet al te veel knuffels in het bedje liggen.

Zorg er ook voor dat je kindje overdag goed speelt en bezig gehouden wordt. Je moet natuurlijk wel moe zijn om lekker te kunnen slapen. Dit werkt ook bij kinderen zo. Het werkt alleen niet om je kindje dan maar langer wakker te houden; een oververmoeid kind slaapt namelijk weer heel moeilijk. Daarbij moet je ook op tijd beginnen met het slaapritueel. Zorg het laatst half uur / uur dat je al wat rustiger doet. Hiermee komt je kindje al wat tot rust en is de overgang naar slapen minder groot.

De belangrijkste tips op een rijtje:

  • Zorg voor een rustige slaapkamer,
  • Geef een kindje niet te veel prikkels als hij moet slapen,
  • Zorg voor een vast slaapritueel,
  • Zorg ervoor dat je kindje goed moe is (maar niet te moe!),
  • Bouw het activiteiten-niveau voor het slapen gaan rustig af.

Maar wat als mijn kindje midden in de nacht toch wakker wordt?

Het kan natuurlijk nog steeds gebeuren dat je kindje midden in de nacht wakker wordt. Reageer daar niet meteen op. Je moet je kindje even de kans geven om zelf weer in slaap te vallen.

Maar als je kindje echt wakker blijft, dan kun je er natuurlijk wel even naar toe gaan. Zorg er dan wel voor dat je niet te druk doet. Haal je kindje bij voorkeur niet uit bed, dan krijgt hij namelijk misschien de hoop dat hij mag spelen. Leg je kindje gewoon op een rustige toon uit dat het donker is en dat hij door moet slapen. Als je kindje met een speen in slaap valt, geef hem deze dan opnieuw.

Gaat je kindje nu nog steeds niet slapen, pak hem dan heel rustig uit bed en herhaal het slaapritueel. Hiermee laat je je kindje weten dat het tijd is om te slapen. Leg hem rustig weer in bed en loop weg bij je kindje.

Het is niet erg om je kindje even te laten huilen. Als ouder leer je snel genoeg of je kindje huilt omdat hij niet wil slapen, of dat er echt wat aan de hand is. Als je kindje gaat huilen (terwijl er eigenlijk niks aan de hand is) en je komt gelijk, dan beloon je je kindje. Hij leert dan dan hij met huilen (negatief gedrag) een beloning (positief resultaat) krijgt, namelijk dat jij komt kijken. Laat hem dus rustig even 5 of 10 minuten huilen.

De belangrijkste tips op een rijtje:

  •  Ga niet meteen kijken als je kindje wakker wordt,
  • Doe rustig als je gaat kijken,
  • Probeer je kindje niet op te pakken,
  • Je kunt je kindje best even laten huilen.

De voordelen

Dit zijn tips die wij bij Bas hebben geleerd en toegepast. We zijn heel regelmatig en heel consequent als het op slapen aankomt. Hierdoor is Bas al vanaf het begin een goede slaper geweest. Bas heeft natuurlijk ook wel een eens nachtmerrie, of hij schrikt zomaar wakker, maar hij slaapt altijd weer goed in.

Een ander voordeel; als Bas nu echt niet wil doorslapen, dan weten we dat er ook echt wat aan de hand is.

Hebben jullie nog tips of speciale slaaprituelen? We horen ze graag! Je kunt ze achterlaten in de reacties hieronder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *