Gebarentaal voor baby’s

Een voorbeeld van gebarentaalEen van de ‘problemen’ die je kunt ervaren met kleine kinderen is dat je geen echt contact met ze hebt, totdat ze gaan praten. Ze lachen wel naar je en beginnen zelfs te giechelen als je ze kietelt. Maar eigenlijk hebben kleine kinderen maar één manier om iets duidelijk te maken; huilen. Ouders kunnen na verloop van tijd de verschillende manieren van huilen wel uit elkaar houden (heeft hij honger, is hij moe of doet er iets pijn), maar dat blijft wel altijd een beetje gokken.

Een baby begint gemiddeld genomen met ongeveer 18 maanden te praten. Maar er is een manier om al eerder meer contact te krijgen met kleine kinderen voordat ze kunnen praten. Dit wordt ook wel baby- en kindergebaren genoemd.

Vanaf wanneer kan een baby met gebarentaal beginnen?

Baby- en kindergebaren is een unieke manier om te communiceren met je baby, peuter of kleuter. Tot ongeveer 18 maanden kunnen ze nog niet praten, maar kunnen ze al wel communiceren. Tussen de 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties van kinderen dusdanig ontwikkeld dat ze hun omgeving kunnen observeren en in zich op kunnen nemen.

Dit is ook het moment dat je kunt gaan beginnen met de gebarentaal. Kleine kinderen hebben nog geen fijne motoriek om ingewikkelde gebaren met hun handen te maken, maar vanaf dit moment is ook hun grove motoriek voldoende ontwikkeld. Deze grove motoriek is al goed bruikbaar voor de gebaren bij babygebarentaal.

Voordelen baby- en kindergebaren

Een voorbeeld van kindergebarenHet gebruik van baby- en kindergebaren heeft een aantal voordelen:

  1. Je kunt je kind beter begrepen en hij huilt minder omdat hij zonder woorden duidelijk kan maken wat zijn wensen zijn.
  2. Doordat het taalverwervingsproces eerder in gang wordt gezet, leert je kindje ook vroeger parten. Baby’s die gebruik maken van gebarentaal-baby’s beseffen op veel jongere leeftijd dat tekens (woorden of gebaren)  aan acties en voorwerpen verbonden zijn. Daarbij leren zo ook dat hetzelfde teken in verschillende situaties hetzelfde betekent (bv. ‘meer’ als je meer wilt spelen of als je meer eten wilt). Als gebarentaal-babys eenmaal echt gaan praten, hoeven zij dit niet meer te leren.
  3. Omdat hun woordenschat nog niet uitgebreid genoeg is om zichzelf duidelijk te maken vertonen peuters (rond het tweede levensjaar) vaak negatief gedrag. Kinderen die op jongere leeftijd gebarentaal hebben geleerd, hebben iets om op terug te vallen.
  4. Baby’s gebruiken de gebarentaal ook vaak om meer dingen aan te geven dan alleen hun basisbehoeften. De gebarentaal kan ze ondersteunen om aan te geven waarin ze geïnteresseerd zijn. Hierdoor kunnen zij tijdens een gesprek het initiatief nemen.
  5. Op termijn is een kind in staat om met doven en slechthorenden te praten!

Wil je meer weten over gebarentaal voor baby’s en kinderen, kijk dan eens op www.babygebaar.nl.

Een stapje verder

Wil je hier mee aan de slag, dan raad ik je aan om het boek en DVD van Renske Douwe Dekker aan te schaffen. In dit boek wordt duidelijk uitgelegd hoe de gebarentaal werkt en op de DVD wordt voorgedaan (voor jou en voor je kindje) hoe de gebaren werken:

Bestel Gebaren met Lotte & Max / Boerderijdieren

Eén antwoord op “Gebarentaal voor baby’s”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *