Crèche goed voor kleine kinderen

Als je als ouders allebei werkt en je kindje een paar dagen per week naar de opvang gaat, kun je je daar vanaf nu wat minder ongerust om voelen.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat kleine kinderen die naar een goede crèche gaan slimmer, socialer zijn en meer zelfvertrouwen hebben, dan kinderen die bij één van hun ouders thuis blijven.

Elly Spinger van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft dit jarenlang onderzocht. Doordat kinderen dagelijks met andere kinderen spelen ontwikkelen zij sterkere sociale vaardigheden dan kinderen die minder vaak met andere kinderen spelen. Daarnaast blijken deze kinderen ook complexer gedrag te vertonen dan kinderen die gewoon bij hun ouders thuis blijven.

Ze kijken wat een ander doet en imiteren dat, maar dagen elkaar ook uit,” zegt Singer. “Zo leren kinderen nieuwe vaardigheden. Ze bouwen bijvoorbeeld moeilijkere torens en spelen meer rollenspellen.

Voor baby’s tot een half jaar geldt trouwens juist weer dat ze wel baat bij hebben veel bij vader en moeder thuis te zijn.

Kinderopvang kiezen

Zoals Elly Springer in haar onderzoek al opmerkt; het is wel belangrijk dat je kindje naar een goede opvang gaat. Daarom is het belang om een goede opvang uit te kiezen. Maar hoe kies je de opvang die bij je past? Daar hebben wij al eerder over geschreven. Lees “Hoe kies je de kinderopvang die bij je past?

Onze ervaring

Wij hebben zelf ook gemerkt dat het onderzoek van Elly Springer klopt. Bas gaat de kindjes om zich heen wat meer nadoen en is niet bang voor veel mensen en voor andere kinderen. Pas hadden we bezoek van een aantal kindjes tegelijkertijd. Er was slechts één baby die regelmatig huilde en dat was nu net het kindje dat niet naar de crèche gaat. Zou dat iets met bovenstaand onderzoek te maken hebben?

Bron: Gezondheidsnet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *