Een zwangerschapsdagboek bijhouden

Een dagboek bijhouden heb ik eigenlijk nooit echt gedaan. Ik heb wel eens pogingen gedaan, maar na een paar weken hield ik het weer voor gezien. Maar tijdens mijn zwangerschap heb ik dat wel gedaan. Toen ik 7 weken zwanger was van Bas, kreeg ik van Jeroen het zwangerschapsdagboek “Jouw negen maanden dagboek” cadeau.

Nu, ruim een half jaar na de geboorte van Bas kwam ik het dagboek weer tegen en ging ik eens teruglezen wat ik allemaal heb opgeschreven. En dat was heel leuk!

Wat is er zo leuk aan een zwangerschapsdagboek bijhouden?

Misschien is het allerleukste aan het bijhouden van een zwangerschapsdagboek nog wel dat je het later kunt teruglezen. Het is één van de tastbare herinneringen aan je zwangerschap en speciale momenten beleef je nog een keer.

Maar nu ik er zo over nadenk, was het ook tijdens de zwangerschap leuk en nuttig om te doen:

  • Je bent tijdens het schrijven even bewust bezig met je zwangerschap en met jezelf. Je denkt na over wat er allemaal gebeurt in je lichaam en over je kindje.
  • In het zwangerschapsdagboek staan vaak ook nuttige tips. Bijvoorbeeld tips over voeding en middeltjes tegen brandend maagzuur.
  • Het dagboek is ook nuttig als voorbereiding op gesprekken met de verloskundige. Je kunt immers teruglezen wanneer je last had van bepaalde klachten of wanneer je je kindje voor het eerst voelde bewegen.
  • Misschien een beetje confronterend: je kunt bijhouden hoeveel kilo je aankomt en hoe groot je buik is.
  • Bij een volgende zwangerschap kun je nog eens teruglezen hoe je je eerdere zwanerschap(pen) verliep(en).

Bestel het Jouw negen maanden dagboek op Bol.com

Ben je net zwanger? En wil je ook een zwangerschapsdagboek bijhouden? Bestel dan het dagboek dat ik ook gebruikt heb!

En jij?

Heb jij een zwangerschapsdagboek bijgehouden? Welke en hoe vond je dat? Laat het me weten via een reactie hieronder, Twitter (@jeroen_evelien) of een mailtje!

2 antwoorden op “Een zwangerschapsdagboek bijhouden”

  1. Ik heb ook een zwangerschapsdagboek bijgehouden. En alhoewel het niet vaak beschreven werd, is het nu toch wel heel leuk om mijn belevenissen en gevoelens, terug te lezen. Een zwangerschapsdagboek bijhouden is een absolute aanrader!

  2. ik heb het bij beide kinderen gedaan. nu weer zwanger en druk opzoek naar een nieuw leuk boek. de itels die ik al gebruikt heb zijn mijn 9maanden dagboek van pauline oud en het leuke boek mama ik? van nicole van leeuwen. vond de 2 e wat leuker. de eerste is heel standaard eigenlijk maar wel duidelijke info over wat er in je buik gebeurd. maar veel herhaling en weinig eigen inbreng. mama ik?!? heeft genoeg ruimte om te schruiven en tips waarover je kunt schrijven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *