De ideale temperatuur om bij te slapen

De temperatuur van je baby’s slaapkamer heeft grote invloed op hoe hij of zij slaapt. Maar wat is nu de juiste temperatuur? Hierbij kun je wat moeilijker van jezelf uitgaan. Evelien en ik slapen graag in een wat koudere kamer, maar is dat wel de juiste temperatuur voor je kindje?

Voor baby’s en kleine kinderen geldt wat anders dan voor volwassenen. Je moet rekening houden met de kamertemperatuur, de kleding die je kindje aanheeft, het beddengoed dat je gebruikt en uiteindelijk hoe warm je kindje zelf is en wordt. Let wel, voor een baby is het veel moeilijker om even de dekens terug te slaan of om er verder onder te kruipen!

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je kindje (zeker de eerste paar weken) zijn temperatuur regelt via zijn hoofdje. Alleen als het heel koud is, is het verstandig om een mutsje op te doen, verder is dat niet echt nodig.

Van invloed op het slapen

De temperatuur heeft veel invloed op hoe lekker en hoe lang je kindje slaapt. Als het een aangename temperatuur is, zal je kindje minder snel wakker worden. Dat is ook een belangrijke factor in de regelmaat die je je kindje wilt bieden. Daarnaast betekent het ook dat jullie als ouders ook wat langer kunnen slapen.

Maar daar blijft het niet bij. Studies hebben uitgewezen dat bij een te hoge lichaamstemperatuur de kans op wiegendood groter wordt! Zorg dus voor een goede temperatuur en verlaag zo de kans op wiegendood!

De eerste weken

De eerste weken slaapt het kindje vaak nog bij de ouders op de kamer. Hij heeft dan wel zijn eigen wieg, maar het is belangrijk dat de kamertemperatuur goed is. Voor de eerste paar weken kan de kamertemperatuur het beste rond de 20 °C liggen. Als je kindje in de zomer geboren is, zal het moeilijk zijn om de kamer op 20 °C te krijgen, maar dat is niet heel erg. Je moet er dan wel rekening mee houden bij het aankleden en toedekken van je kindje; zorg ervoor dat hij het niet te warm krijgt!

Zijn eigen kamer

Na een tijdje gaat je kindje naar zijn of haar eigen kamer. Sommige ouders doen dit meteen vanaf het begin al, sommige ouders wachten hier een tijd mee. Wij hebben onze zoon na drie weken op zijn eigen kamer gelegd. De ideale temperatuur van zijn eigen kamer ligt tussen de 16 en 18 °C. Daarnaast kan een beetje frisse lucht natuurlijk ook geen kwaad. Wij hebben, ook in de winter, vaak zijn raam overdag op een klein kiertje staan. Al naargelang de buitentemperatuur zorgen we via de verwarming verder dat de kamer op de juiste temperatuur blijft. Als je het raam open laat staan, let er dan wel op dat je kindje niet op de tocht ligt!

Samengevat

  • Zorg ervoor dat je kindje niet te warm ligt!
  • Controleer je lichaamstemperatuur van je kindje door in het nekje te voelen (vochtige nekhaartjes betekent dat je kindje het te warm heeft),
  • Controleer de kamertemperatuur gewoon met een thermometer,
  • Pas op met mutsjes, deze zorgen er vaak voor dat je kindje het snel te warm krijgt,
  • Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt
  • Probeer de buitentemperatuur te beïnvloeden. Is het echt heel warm of koud buiten, hou daar dan rekening mee met zijn kleertjes.

Eén antwoord op “De ideale temperatuur om bij te slapen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *