Wanneer heeft je kindje koorts?

Als je kindje ziek is kan het zijn dat je kindje koorts krijgt. Koorts is altijd een reden om even goed op te letten, zeker als je kindje nog klein is. Meestal worden kinderen tot 3 maanden niet zo snel ziek. Voor de geboorte krijgen ze namelijk nog heel veel afweerstoffen van de moeder binnen. Daarnaast bevat de eerste moedermelk (colostrum) erg veel afweerstoffen. Dit zorgt ervoor dat kindjes tot 3 maanden bijna nooit ziek zijn.

Na 3 maanden zijn deze antistoffen dusdanig verminderd dat je kindje ziek kan worden. Als je borstvoeding geeft, krijgt je kindje nog wel wat binnen, maar het is niet meer zo veel als tijdens de zwangerschap en met de eerste moedermelk. Als kindjes tussen de 3 en 6 maanden ziek worden, moet je dus goed opletten. Vaak zijn ze dan nog niet heel sterk en kunnen ze goed ziek zijn van een relatief onschuldig virusje.

Na 6 maanden zijn de meeste kindjes dusdanig sterk dat ze goed zelf een virus het hoofd kunnen bieden en maken ze genoeg antistoffen aan.

Hoe merk je dat je kindje koorts heeft?

Je zult al eerder gemerkt hebben dat je kindje zich niet helemaal lekker voelt en dat er iets ‘loos’ is. De eerste plaats waar je voelt of je kindje warmer is dan normaal is op zijn hoofd. Kleine kinderen gebruiken vooral hun hoofd om hun temperatuur te regelen. Zodra ze koorts hebben, wordt het hoofd warmer en kan het gaan gloeien.

Om het wat beter te voelen kun je het nekje van je baby voelen. Deze kan dan zowel warm aan voelen en een beetje gloeien, maar het nekje kan ook een beetje koud en klam aanvoelen. Zodra het nekje warm is of de nekhaartjes een beetje vochtig (klam) zijn heeft je kindje koorts.

Nu is het zaak om te weten te komen hoe hoog de koorts is. Hier gebruik je een thermometer voor. De beste manier je kindje te temperaturen is met een rectale thermometer. Sommige kindjes vinden dit niet zo prettig, maar het is veel accurater dan een orale thermometer of een thermometer onder de oksels.

Bij welke temperatuur heeft je kindje nu echt koorts?

  • Gemiddeld schommelt de normale lichaamstemperatuur van je kindje tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius.
  • Bij een temperatuur daarboven, dus tussen de 37,5 en de 38 °C, spreken we van verhoging.
  • Geeft de thermometer meer dan 38°C aan, dan heeft je kindje koorts.
  • Als de temperatuur van je kindje oploopt tot boven de 39 graden, dan wordt er van hoge koorts gesproken.

In het geval van aanhoudende koorts (langer dan een dag voor de hele kleintjes tot langer dan een paar dagen bij iets grotere kindjes) of bij hoge koorts, moet je contact opnemen met de huisarts!

Eén antwoord op “Wanneer heeft je kindje koorts?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *