Ouderschapsverlof (papa-dag)

Nadat je kleintje geboren is, is de moeder vaak nog wel een tijdje thuis. Het zwangerschapsverlof duurt nog even voordat je vrouw weer aan het werk gaat. Als jullie er voor hebben gekozen om allebei te blijven werken, dan komt er een moment dat alles weer min of meer terug gaat naar het oude en dat je kindje een paar dagen naar de opvang gaat.

Maar hoe blijf je als vader nu zoveel mogelijk betrokken bij de opvoeding van je zoon of dochter? Je bent natuurlijk ’s avonds en in het weekend gewoon thuis, maar wat als je dat nu niet genoeg vindt?

Je kunt ervoor kiezen om ouderschapsverlof op te nemen. Mensen noemen dit ook wel vaak een papa-dag.

Wettelijk ouderschapsverlof

In Nederland zijn er regelingen getroffen zodat je ook als papa minder kunt gaan werken en wat meer tijd met je (pasgeboren) kindje kunt doorbrengen (“Het Rijk vindt dat iedere ouder de kans moet krijgen om voldoende tijd te besteden aan de opvoeding van de kinderen.”). Dit is opgenomen in een Europese richtlijn. Een globale samenvatting van deze richtlijn en de mogelijkheden voor jou om ouderschapsverlof op te nemen:

  • De Europese richtlijn zegt dat ouders recht hebben op tenminste 3 maanden onbetaald verlof totdat je kindje acht jaar oud is,
  • Je hebt recht op 26 keer je wekelijkse arbeidsduur aan ouderschapverlof. Als je 40 uur per week werkt heb je dus recht op 1040 uur ouderschapsverlof,
  • Je kind moet wel bij jou wonen als je recht wilt hebben op dit verlof,
  • Het is onbetaald verlof; de uren die je minder gaat werken, krijg je dus niet uitbetaald,
  • Je hebt pas recht op ouderschapsverlof als je één jaar voor dezelfde baas werkt. Maar als je van baan wisselt terwijl je al ouderschapsverlof hebt, dan mag je dit meenemen,
  • Je hoeft het verlof niet meteen na de geboorte op te nemen, je kan dit ook op een later doen.

Meer informatie over het ouderschapsverlof vind je op de website van de Rijksoverheid.

Overleg met je werkgever

Hierboven zijn een aantal van de standaard afspraken en regelingen opgesomd. Maar zoals je begrijpt, moet je dit goed overleggen met je werkgever. Ten eerste natuurlijk omdat je minder gaat werken. Je werk moet hier rekening mee kunnen houden en er eventueel voorzieningen voor kunnen treffen. Maar in overleg met je werkgever kunnen er ook andere afspraken gemaakt worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je baas de uren van de ouderschapsverlof wel doorbetaalt (dit is vaak bij grotere bedrijven en bij overheden het geval). Maar ook de duur van je ouderschapsverlof kan afwijken, als je dat maar overlegt met je baas.

Een voorbeeld

Ik (Jeroen) werkte voordat Bas geboren werd gewoon 40 uur per week. Toen Evelien na de geboorte weer ging werken wilde ik graag één dag in de week thuis zijn met onze zoon. Ik heb ervoor gekozen om 4 uur per week op te nemen aan ouderschapsverlof. Daarnaast ben ik in plaats van 8 uur 9 uur per dag gaan werken. Ik werk nu dus 4 dagen in de week, 9 uur per dag, dus ik werk in totaal 36 uur per week. Dit kan ik 5 jaar lang doen.

Reken zelf uit op hoeveel ouderschapsverlof je recht hebt.

Waarom zou ik ouderschapsverlof opnemen?

Je kan er ook voor kiezen om gewoon minder te gaan werken in plaats van ouderschapsverlof op te nemen. Het voordeel van ouderschapsverlof is wel dat je dit altijd weer terug kunt draaien en weer je oude aantal uren kunt gaan werken. Als je je contract hebt gewijzigd om minder te gaan werken, dan kan je baas weigeren om je daarna weer meer uren te laten werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *