Poepluiers voor gevorderden

Hoe je een ‘gewone’ luier verschoont leer je van de kraamverzorgster en kan iedereen ook wel gewoon:

  • Til de billetjes niet te hoog op; het is geen yoga-oefening voor je baby. Je kunt je kind ook eerst op de ene en dan op de andere zij rollen om de vieze luier uit en de schone om te doen
  • Gebruik een doekje op te voorkomen dat je kind tegen je aan plast tussen twee luiers door. Houd het piemeltje van je zoon altijd naar beneden gericht om een ongewenste docuhe of sierfontijn te vermijden.
  • Meisjes moeten van voor naar achteren schoongemaakt worden, ook voorzichtig aan de binnenkant van de schaamlipjes. Jongens moeten van achter naar voor worden schoongemaakt, ook rond de balletjes en onder het piemeltje.

Maar sommige luiers zijn niet te vergelijken met een normale luier en vereisen een aparte aanpak.

Poepluiers voor gevorderden

Echte experts draaien hun hand niet om voor een spuitluierverschoning. De eerste keer ben je daarna rijp voor een douche. En alle volgende keren eigenlijk ook wel. Maar toch: een vakkundige handleiding waarmee het een stuk beter zal gaan:

  1. Spuitluier gesignaleerd? Roep om hulp! Het strekt tot aanbeveling om met zijn tweeën te verschonen. Is er niemand in de buurt, ga dan over op plan B: Leg de baby veilig neer (dus niet op de commode, maar in het ledikantje of in de box) op een doek die wasbaar is op 60 graden. Trek zelf in ijltempo iets aan dat vies mag worden. Stoere papa’s trekken gewoon iets uit en verschonen de kleine in blote bast!
  2. Leg een grote, goed wasbare handdoek klaar met daarop een hydrofielluier, dat geeft meer ruimte dan een verschoonkussen. Zet alle benodigdheden binnen handbereik; een gevuld badje of een teiltje met warm water (ongeveer 38 graden), een washandje, drie hydrofielluiers, minimaal één schone luier, genoeg billendoekjes, een schoon rompertje, schone kleertjes, een plastic zak voor vieze kleren en een zakje om de luier in te doen
  3. Neem je kind mee naar de verschoonplek. Haal als eerste met een billendoekje de poep weg die buiten de kleertjes zit en gooi dit meteen in het zakje.
  4. Trek voorzichtig de kleertjes uit. De meeste rompertjes hebben zo’n grote halsopening dat je ze naar beneden toe uit kunt trekken. Dat is beter dan over het hoofd, tenzij je graag haartjes wast. Doe de kleren in de grote plastic zak.
  5. Leg je kind op de zij. Haal alle poep buiten de luier weg met billendoekjes en gooi deze meteen weg.
  6. Haal de inmiddels vieze hydrofielluier weg en leg een nieuwe neer.
  7. Leg je kind op de rug op deze hydrofielluier en ga voor ronde drie; de luier openen volgens de bekende methode, baby schoonvegen, luier weggooien.
  8. Leg je kind terug op de zij, haal de inmiddels weer vieze hydrofielluier van de handdoek af en leg weer een nieuwe neer.
  9. Was je baby helemaal schoon. Idealiter in het bad dat klaar staat, anders gewoon met een washandje en water uit een teiltje. Zing er heel vrolijk bij om het ook voor jezelf een beetje leuk te houden (je kunt ook quoten uit je favoriete films of hardop je boodschappenlijstje uit je hoofd leren). Het belangrijkste is dat dit je baby afleidt en ook nog leuk klinkt voor hem of haar.
  10. Droog je kind goed af met de derde hydrofielluier en houd hem of haar vervolgens warm tegen je aan. Met je andere arm haal je de natte hydrofielluier weg en leg je een droge neer. Let op; dit is het kritieke punt. Niets is lekkerder dan met schone en blote billetjes een tweede spuitaanval te lanceren. Geen gek idee dus om alvast een nieuwe luier losje om de billen te vouwen.
  11. Leg je baby op de droge hydrofielluier en kleed hem of haar weer aan.
  12. Leg je baby aangekleed en wel weer veilig neer, was de kleren en hydrofielluier even uit en stop ze vervolgens in de wasmachine. Gooi de luier en vieze billendoekjes weg en maak alles rondom de commode weer schoon. Was je handen!
  13. Adem even diep in en uit, geef jezelf een groot compliment en hoop vurig dat het vandaag bij die ene keer blijft.

Eén troost; hoe ouder je kind is, hoe makkelijker dit wordt. Een andere troost; je houdt er weer een sterk verhaal aan over dat je met je vrienden/collega’s/famillie/etc kunt delen!

Bron: Kraamtijd, jaargang 02, nr 01, 2010

Eén antwoord op “Poepluiers voor gevorderden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *