Mag je naar de sauna als je zwanger bent?

Ja, dat mag! Een bezoekje aan de sauna is voor veel mensen een goede manier om te ontspannen. En als je zwanger bent, is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Je lichaam is immers hard aan het werk. Daarnaast is de sauna een goede manier om overtollig vocht uit je lichaam te zweten.

Het kan daarom geen kwaad om tijdens je zwangerschap naar de sauna te gaan. Wel is het belangrijk dat je lichaam al gewend is aan de (extreme) temperatuurschommelingen. Als je ook al voor je zwangerschap regelmatig naar de sauna ging, kun je dat dus blijven doen.

Als je zwanger bent en naar de sauna wilt gaan, is het verstandig om de volgende regels in acht te nemen:

  • Overdrijf het niet. Blijf niet te lang in de cabine en ga niet op de bovenste plank liggen. Maak daarom tijdens de zwangerschap ook geen gebruik van de speciale opgietingen die sommige sauna’s aanbieden. Je lichaam moet dan te hard werken.
  • Word je duizelig, benauwd of voel je je niet zo lekker? Ga dan de sauna uit.
  • De laatste weken van je zwangerschap (ongeveer vanaf de 34 weken) is het theoretisch mogelijk dat je al enige ontsluiting hebt. Om infecties te voorkomen, is het beter om vanaf dan niet meer in dompelbad of bubbelbad te gaan.
  • Maak geen gebruik van een infrarood sauna. Deze werkt met stralingen.
  • Geef bij de sauna altijd aan dat je in verwachting bent. Sommige behandelingen, zoals een algenpakking, worden namelijk afgeraden. In de sauna weten ze wel welke behandelingen je wel kunt ondergaan of hebben ze zelfs een speciaal zwangerschapsarrangement.

Wanneer kun je beter niet naar de sauna gaan?

In het eerste trimester van je zwangerschap is het beter om niet te gaan. Hoewel er nog geen onderzoek naar gedaan is, vermoedt men dat het kindje dan nog niet tegen de hoge temperaturen kan. Uit onderzoek onder drachtige dieren is gebleken dat het dier bij bloostelling aan hoge temperaturen meer kans had op een miskraam of had het jong vaker een aangeboren afwijking. Het is niet bekend of dit bij mensen ook het geval is. Daarom wordt er geadviseerd om de eerste drie maanden niet naar de sauna te gaan.

Voor de rest is het vooral belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en natuurlijk te genieten!

Eén antwoord op “Mag je naar de sauna als je zwanger bent?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *